Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 100 ученици посрещна Районен съд - Добрич в Деня на отворените врати

Над 100 ученици от две училища бяха гости на Районния съд в Добрич в днешния Ден на отворени врати.

В инициативата се включиха ученици от 10 до 12 клас в СУ„Св. Св. Кирил и Методий“, които участваха в среща, посветена на медиацията. Темата бе представена от адвокатите Ивайла Стефанова и Диана Далакманска. Лекторите разясниха какво е медиация, къде може да се прилага, кой може да бъде медиатор. Посочени бяха примери за успешно решени конфликти с помощта на медиатор.

Гости на Районния съд бяха и четвъртокласници от СУ„Св. Св. Кирил и Методий“. За тях бе организиран информационен тур в съдебната палата. В разговор със съдебния администратор Албена Димитрова децата научиха какво прави съдът, какви правила трябва да се спазват в съдебните зали, къде е мястото на съдията и къде застават останалите участници в съдебните процеси, какви са задълженията на съдебните служители в регистратурата, деловодствата и другите служби в Районния съд. Малките посетители приеха поканата да се включат в организирания от съда конкурс за рисунка на тема „Правосъдие“.

В Деня на отворените врати бе представен и симулативен процес, подготвен от възпитаници на СУ“Любен Каравелов“ под ръководството на съдия Соня Дженкова. Учениците разиграха реално гледано гражданско дело в Районния съд. Подготовката на делото бе част от заниманията на младежите по образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Съдия Дженкова сподели, че е впечатлена от представянето на участниците в симулативния процес и от поведението на останалите ученици, включени в обучението. Всеки от младежите получи удостоверение за успешно преминат курс на обучение и издание на Конституцията на България.

източник: Пресслужба на Окръжен съд - Добрич

c