Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хотелиери от Балчик и Кранево не знаят как ще бъдат местени бежанците в държавни бази

17 украинчета с двама придружители от Киев са настанени днес в хотел в Балчик, след като пътували повече от денонощие, бягайки от войната

Украинските бежанци, настанени в частни хотели в Балчик и Кранево, трябва до средата на ноември да бъдат преместени в държавни бази, стана ясно преди ден. Националната програма за подпомагане на бежанците, която изтече на 31 октомври, беше удължена от правителството с още две седмици, а потърсилите убежище у нас след 1 ноември трябва да бъдат насочвани към бежанските центрове и оттам – към държавните бази. В частни хотели хора вече не могат да бъдат настанявани.

В Балчик бежанци има в два хотела. В Кранево има настанени в четири-пет хотела, а по информация от управители на хотелски комплекси украинците в курортното село са около 2 000. Александра Джафарова е управител на х-л „Наслада“ в Балчик, където към момента има настанени 150 украинци. Джафарова сподели за Про Нюз Добрич, че нито тя, нито украинците знаят какво ще се случи с тях в следващите две седмици.

„Не знам какво се ще стане до 15 ноември, нямаме инструкции какво да правим. Не се знае кои са тези държавни бази, кога ще стане преместването, дали ще има място за всички. Пропастта между „спрете да ги приемате“ и „ние ще ги вземем в държавни бази“ е огромна“, коментира тя.  

Разказа, че постоянно имат обаждания от украинци, които плачейки молят да бъдат настанени, защото не издържат на ситуацията в Украйна.

Тази сутрин тя е настанила в хотела 17 деца на възраст от 10 до 17 години от Киев. Те са без родители, които са или убити, или на фронта. Децата са пристигнали в България след повече от 24-часово пътуване, само с двама придружители.

„В Киев било много страшно, те са ползвали убежище в Западна Украйна, но то вече не съществувало и единствената им възможност била да напуснат страната. Настанили сме ги незаконно, защото те няма къде другаде да отидат. Когато беше взето решението да спрем да ги приемаме ние, нямаше буферен период и много хора бяха тръгнали от Украйна - те не могат да се върнат обратно“, посочи Джафарова.

На хотелиерите ще бъде заплатено за дните преди преместването на украинците до държавните бази. По думите на Джафарова, през тези дни ще им бъде много трудно, защото започва отоплителният период и 15-те лева от държавата не стигат за нищо.

Управителят на комплекс „Добруджа“ в Кранево Люцкан Малджиев казва, че има голямо забавяне на сумите за изхранване и те не са получавали тези средства от месец юни. Междувременно властите съобщиха, че се извършват насрещни проверки, а плащанията ще бъдат извършени след верифициране.

„Всеки ден ми звънят от Киев, от Запорожие, но аз им казвам, че вече нямаме право да настаняваме, да се насочват към бежанските центрове, откъдето могат да бъдат изпратени в държавни бази. Вече няма как да им помогнем. Заради ескалацията на войната много хора бягат и търсят къде да се настанят“, казва Малджиев.

Смята, че бежанците трябва да бъдат социализирани, да започнат работа, а децата им да тръгнат на училище. „Това вече е работа на властите, украинците искат да работят, но трябва да им се създадат условия за това. Те са много работливи, възпитани. Аз през лятото назначих на трудови договори около 30 души и съм много доволен от работата им. В България има демографски проблеми и дефицит на работна ръка и тези хора и децата им могат много да помогнат“, коментира хотелиерът.

c