Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

В края на януари 2023 г. в Добрич пристигат новите дизелови автобуси „Карсан“

В края на януари 2023 година в Добрич се очаква да пристигнат 20-е нови дизелови автобуса „Карсан“ за нуждите на „Градски транспорт“, обяви управителят на дружеството Катя Петкова. Тя припомни, че съгласие за закупуването на транспортните средства даде на 26 октомври м.г. Общинският съвет, а на 13 май 2022 г. бе открита процедурата за обществената поръчка.

Явили са се двама кандидати – представители на турските компании Isuzu и Karsan. Повече точки е получило предложението на Karsan. Днес в двора на „Градски транспорт“ бяха демонстрирани два от електрическите автобуси на турския производител, представени преди дни на форум в курорта Албена. За Добрич ще бъдат произведени 20 осемметрови автобуса, които изглеждат по същия начин, но ще са дизелови, по Евро 6Е стандарт. Ще отговарят на всички съвременни норми за екологичност.

Цената за един автобус е 249 000 лева без ДДС. Не е избран електрически вариант, защото той струва доста по-скъпо - около 700 000 лв., каза Петкова. Инвестицията е осигурена от две финансови институции. Първоначално е теглен ипотечен кредит от Общинска банка и останалата част е осигурена от ОТП Лизинг и Фонда за градско развитие.

Цялата сделка е на стойност 5 984 831 лева с ДДС. Автобусите ще бъдат 8-метрови, 60-местни, с 21 седящи места, нископодови, с инвалидна рамка. По думите на Петкова, през февруари 2023 година новите автобуси активно ще участват в транспортната схема на Добрич.

Към момента „Градски транспорт“ разполага с четирите електробуса, като общо автопаркът включва 28 превозни средства - 18 собствени и 10 под наем. През декември дружеството ще обяви как конкретно ще изглежда новата транспортна схема с маршрутните разписания, за да имат време хората да се запознаят с нея.

Карсан една от водещите компания в доставката на електробуси в Европа, с над 10% пазарен дял.

c