Водещи новини Култура

В Добрич Елка Няголова представи „Парапет за душата“, обявена за най-добра поетична книга

Изискана, със съвършено перо Елка Няголова очарова препълнената зала „Нели Божкова“ и предизвика бурни аплодисменти. Поетесата представи в родния Добрич книгата си „Парапет за душата“. В нея има 88 нови стихотворения, посветени на обич към отечеството, любовта между мъж и жена, любов към децата, любов към внуците.

„Това е една книга общо казано за душата. Тази книга се роди във времето на голямото принудително мълчание, в началото на Ковид годината. В началото още бяха започнати тези 88 стихотворения. Всички са нови. Няма стихове, които да са преминали в предходни книги. Това време от една страна даде възможност да надникнем в себе си, където рядко надникваме. Това е пределно откровено време – на сбогувания, на равносметки, на много смърт.

Това винаги обостря сетивата и дава възможност да доловим и онова, което е много тихо прошепнато. В тоя смисъл книгата е много съкровена. Аз с удивление виждам, че читателите я дописват по някакъв начин, припознавайки себе си в нея“, каза авторката на книгата.

Тя заяви, че са направени 3 допечатки на творбата, тъй като томовете са били изчерпани. Книгата е срещнала добър прием и сред професионалните литератори. Тя беше обявена за 2021 г. за най-добра поетична книга. През настоящата година получи още една награда – за родолюбива поезия на името на Георги Джагаров.

„Разбира се за всеки автор е приятно, когато неговата „рожба“ срещне добър прием“, каза Няголова. Тя сподели още, че една част от стиховете в книгата й, 17-18 от тях, са влезли в книга в Сърбия, като са били преведени.  

Зам. – кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева подари от името на Община Добрич на “поетесата в бяло” почетен плакет „Дух и светлина“. Д-р Баева връчи и поздравителен адрес от името на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Организатори на събитието са Община град Добрич, Съюзът на българските писатели, Издателство „Български писател“ и Сдружение на писателите – Добрич.

Във вечерта участва и редакторът на книгата Надя Попова – поетеса, главен редактор на в. „Словото днес“. По думите й „Парапет за душата“ включва „стихотворения изповеди с неочаквана образност, с интонации от шепот до вик. Красиви и едновременно болезнени, апокалиптични картини, които те впримчват, всмукват те в силовото си поле. Картини, в които не просто минават на забавен каданс спомени от лично преживяното, а вълнуващ филм, в който сякаш е вграден онзи загадъчен „25-и кадър“ за внушение на подсъзнателно ниво, но не за да зомбира, а за да облъчи с просветление, обич и милост.“

Елка Няголова е родена през 1952 г. в Добрич. Завършва с отличие Първа гимназия „Св.св.Кирил и Методий” в родния си град, а след това – славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, София. Работи три години в окръжния в. „Добруджанска трибуна”, а после – дълги години в централния периодичен печат в София. Печата в литературни издания от 18-годишна възраст. Стихове и разкази пише от ученически години. Публикува във всички престижни издания за литература и култура у нас. От ранна възраст първа я представя пред публика именитата добруджанка Дора Габе, а сред поръчителите при кандидатстването ѝ в Съюза на българските писатели е Елисавета Багряна. Паралелно с творческия ѝ път в България се осъществява и влизането ѝ в голямата руска литература. В Русия първи я превеждат и печатат в.„Литературная газета” и сп. „Юность”. Множество творчески приятелства (сред тях на Андрей Дементиев, Лариса Василаева и Евгений Евтушенко) предопределят по-нататъшния ѝ път, свързан с процесите в тази славянска литература.Днес (освен в България) печата и в изданията в много страни: Гърция, Великобритания, Франция, Русия, Украйна, Словакия, Полша, Сърбия, Латвия, Румъния, Германия и др.

Снимки: Община Добрич

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.