Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С високи температури стартира акция "Зима", налагат глоби от първия ден

Традиционно, от 1 ноември КАТ започна проверки за готовността на пътно-транспортните средства за предстоящия зимен сезон. Приятната изненада за всички са високите дневни температури в началото на месеца. Въпреки неофициално обявения 7-дневен толеранс в началната фаза, глоби ще се налагат и през първата седмица.

Специализираната полицейска акция "Зима 2022" се провежда за 28-и път на територията на градовете, населените места и пътищата в цялата страна, и както обикновено ще продължи до 30 ноември.

Разделена на три части от по 10 дни през месец ноември.

  • До 10 ноември пътните полицаи имат задачата да следят уязвимите участници в движението.
  • От 11 до 20 ноември патрулите застават до пешеходните пътеки и по натоварените кръстовища. Те ще спират и глобяват пешеходците, които пресичат неправилно, прескачат заграждения, или не използват подлези, както и от онези шофьори, които са длъжни да осигурят предимство на пешеходните пътеки тип “зебра”, карат или паркират в пешеходни зони и т.н.
  • От 21 до 30 ноември ще текат проверките за готовността на автомобили, камиони и автобуси за движение в зимни условия.

Още през лятото на 2020 година влязоха в сила правилата за движение на електрическите тротинетки. Това е трета поред акция “Зима”, при която пътните служби ще санкционират и нарушители, движещи се електрически тротинетки. За тях важат и редица от изискванията към водачите на велосипеди. Всички, които ги притежават или се качват на тях под наем трябва да са запознати със задължителните изисквания, както и че при нарушения биват налагани санкции между 10 и 50 лева.

По закон велосипедистът е задължен да носи светлоотразителна жилетка, когато кара по тъмно извън населени места. Към водачите на тротинетки няма изисквания за жилетки, а само за светлоотразителни елементи по дрехите, когато се движат вечер или при намалена видимост. Електрическото двуколесно може да се движи само по велоалеите, а когато ги няма, трябва да се кара възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. На тротинетките е разрешено да развиват скорост само до 25 км/ч и да се движат по улици, където ограничението на скоростта е до 50 км/ч. Могат да ги карат деца, навършили 14 години, а всички, които са под 18 години са задължени да носят каска.

ВАЖНО: Протектора на гумите трябва да е с дълбочина поне 4 мм.

Актуални глоби, налагани за неизправни превозни средства

  • 50 лв. - при констатирани незначителни неизправности
  • 200 лв. - при констатирани значителни неизправности
  • 500 лв. - при констатирани опасни неизправности*
  • 20 лв. - при липса на обезопасителен триъгълник, светлоотразителна жилетка, пожарогасител и аптечка
  • 100 лв. и 8 контролни точки - при отнемане предимство на пешеходец на пешеходна пътека
  • 50 лв. - при неизползване на обезопасителни системи - колани, каски и системи за обезопасяване на деца
  • 10 лв. - движение на велосипедисти, водачи на тротинетки и каруцари в тъмната част на денонощието без светлоотразителна жилетка
  • 20-50 лв. за пешеходец, пресичащ неправилно пътното платно
c