Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Насрочиха трети търг за продажба на кораба "Вера Су", досега кандидати нямаше

Вторият търг ще бъде назначен в максимално кратки срокове, посочи Енчев. По думите му първоначалната цена ще бъде по-ниска, като нормативната уредба дава възможност тя да бъде намалена с до 20 процента.

Изпълнителна агенция „Морска администрация” (ИАМА) обяви нов търг за продажба на моторен кораб "Вера Су" („Vera Su”), който е частна държавна собственост.

Това е третият търг за кораба, като на първите два не се явиха кандидати. Първоначално определената цена бе 460 000 щатски долара без ДДС. След това тя беше намалена с 20 %, а за третия търг е с още 20 000 лева по-малко.

Търгът ще се проведе на 18.11.2022 г. от 11:00 часа, в заседателната зала на дирекция „Морска администрация – Варна“

В обявата се посочва, че корабът е негоден за експлоатация поради значителни деформации и разкъсвания на дънната обшивка и носовата част; негодни за експлоатация силова уредба и корабни машини и механизми.

Началната тръжна цена е 322 000.00 щатски долара без ДДС. „Вера Су“ е на територията на пристанище със специално предназначение „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна”, където може да бъде оглеждан.

Kорабът под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември 2021 година. Той бе изтеглен на 26 октомври 2021 година.  Товарът му бе свален с помощта на баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Разследването на инцидента бе поето от Окръжната прокуратура в Добрич. По-късно капитанът и вторият му помощник бяха привлечени към наказателна отговорност. 

За операцията по изтеглянето на „Вера Су“ българската държава плати 2,8 милиона лева.

c