Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

М. Илиева: По време на стачката МБАЛ Добрич няма как да работи в пълен обем

Най-рано във вторник – 8 ноември, може да започне ефективната стачка на медицинските специалисти в МБАЛ Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) Мая Илиева. Вчера Арбитражната комисия към Министерството на труда и социалната политика се е произнесла по повод бъдещата стачка и има законов срок от 7 дни, който трябва да изтече от решението до ефективните стачни действия, обясни Илиева.

„Решението на Арбитражната комисия всъщност определя минималните дейности на болницата по време на стачката, така че МБАЛ няма как да работи в пълен обем. Ако това твърди д-р Желязков, то неговите действия ще бъдат на негова отговорност. Арбитражът беше точно за това – на основание чл. 14 от Закона за колективните трудови спорове да се определят минималните дейности - тоест работа при спешна и неотложна медицинска помощ“, заяви Илиева. Вчера директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков каза, че и при стачка МБАЛ Добрич ще работи в пълен обем.

И при стачка МБАЛ Добрич да работи в пълен обем, реши Арбитражната комисия

Илиева твърди, че арбитражната комисия определя минимални дейности, което логично означава, че няма как болницата да работи в пълен обем.  

„Болницата ще работи по решението на Арбитражната комисия. Работодателят трябва да обезпечи звената, където хората ще стачкуват, с кадри, без да има право да назначава такива отвън или от други звена. Ние ще съдействаме за изготвянето на графиците 24 часа преди стачката, работодателят ще бъде уведомен точно от кога ще започнат ефективните стачни действия и кой ще стачкува“, посочи Илиева.

Колко медицински специалисти ще стачкуват ефективно обаче към момента не е ясно.

Според първоначалните списъци тези, които за заявявали желание за ефективна стачка, са били около 160 души. След сключването на Колективен трудов договор (КТД), което Илиева определя като незаконно, голяма част от хората, по думите й, били принудени да се присъединят към това КТД. Тя не пожела да посочи колко ще бъдат стачкуващите.

В същото време на страницата във фейсбук на СБМС се появи апел за дарения.

„Във връзка с предстоящите ефективни стачни действия в МБАЛ Добрич и поради факта, че стачкуващите няма да получават заплащане за времето, през което стачкуват, апелираме всеки, който има възможност и иска да помогне с дарение на средства, да го направи по сметка на Синдиката на българските медицински специалисти. След приключване на стачката, общата сумата ще бъде обявена и разпределена между стачкуващите в  болницата или за други техни нужди по тяхно желание“, се казва в апела.

c