Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Елвира Пастърмаджиева е носителят на Годишната награда "Добрич"

Колективната награда за принос в събирането, опазването и популяризирането на писмената памет на Добрич и Добруджа получи Регионална библиотека "Дора Габе", а наградата за млад творец получи Деян Дженков преподавател по акордеон в музикалната школа при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“

С тържествена церемония в Деня на будителите връчиха Годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката. Церемонията се проведе в препълнената Огледална зала "Нели Божкова".

Събитието бе открито с музикално изпълнение на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.

Празнично слово произнесе поетесата и носител на Годишна награда "Добрич" през 2021 г. Марина Константинова – "Уважаеми съграждани, първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и националното самочувствие, отстоявани с години и десетилетия. Принос за това имат стотици хиляди знайни и незнайно книжовници, наставници и просветители, борци за национално освобождение вдъхвали вяра в собствените сили на народа за трудностите, през които пътят на историята ги е изправял неведнъж. Това е един много важен и специален ден за нас българите… Смисълът на този ден е да отдадем заслужена почит към всички тях – българските духовници и книжовници, трудили се неуморно и с огромна любов за съхранението и разпространението на българската книжнина, духовност и култура… Дълбок поклон  и огромна признателност към българските народни бутиели. Честит празник на всички!".

Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов връчи отличията "Добрич" в областта на културата и науката:

Индивидуална награда за развитието на хоровото изкуство в Добрич и страната, и за осъществените през 2022 г. музикални проекти бе присъдена на Елвира Пастърмаджиева, главен диригент на Смесен хор „Добруджански звуци“. Наградата се присъжда и по повод 60-годишния юбилей на маестро-диригент Пастърмаджиева.

Теодора Денкова, директор на Регионална библиотека "Дора Габе"

Регионална библиотека "Дора Габе" получи колективната награда за принос в събирането, опазването и популяризирането на писмената памет на Добрич и Добруджа, и за реализираните през настоящата година проекти.

За развитието на акордеонната школа в Добрич и за високи творчески постижения в работата с подрастващи наградата за млад творец получи Деян Дженков преподавател по акордеон в музикалната школа при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“.

Деян Дженков, преподавател по акордеон в НЧ "Йордан Йовков 1870г."

Почетни грамоти за принос в духовното развитие на града получиха Даниела Цветанова – библиотекар в сектор „Работа с деца“ към Регионална библиотека „Дора Габе“, Стоян Стоянов – ръководител на Клуб „Алегрия“ при Младежки център – Добрич и на танцова терапия за жени с рак на млечната жлеза, Станка Енчева – дългогодишен самодеец и член на Народно читалище „Пробуда – 1939 г.“ Грамоти получиха и Юлиян Георгиев – председател на Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“, както и самото читалище за усилията за интегриране на българските граждани в уязвимо социално положение. Удостоени бяха също Росица Дурмушлийска – диригент на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“, поетесата Генка Петрова и поетът Александър Белчев.

Даниела Цветанова – библиотекар в сектор „Работа с деца“ към Регионална библиотека „Дора Габе“
Станка Енчева – дългогодишен самодеец и член на Народно читалище „Пробуда – 1939 г.“
Юлиян Георгиев – председател на Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“
Поетът Александър Белчев
Стоян Стоянов – ръководител на Клуб „Алегрия“ при Младежки център – Добрич

Годишните награди "Добрич" са определени от комисия към Община Добрич в състав – председател д-р Емилия Баева зам.-кмет на Общината, секретар Диана Борисова директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Добрич и членове Боян Саркизов, Атанаска Георгиева, Марина Константинова, Марияна Георгиева и Румяна Стоянова. Наградите са определени на заседание проведено на 21 октомври 2022 година по регламент разработен и одобрен от Общински съвет Добрич.

c