Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес кораби от шест държави дадоха старт на "Посейдон 2022" в български води

снимка: Commander of SNMCMG2

От днес (31 октомври) до 5 ноември 2022 г., във Военноморска база Варна и териториалните води на Република България ще се проведе ежегодното съвместно българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2022”.

Учението се провежда от 2002 г. като домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния на ротационен принцип, припомнят от щаба на ВМС на България.

„Посейдон 2022” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в териториалното море на Република България в предварително обявени райони.

Участие в "Посейдон 2022" ще вземат кораби и личен състав от ВМС на България, Румъния, Белгия, Гърция, Латвия и Турция.

„Посейдон 2022” се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – флотилен адмирал Велко Велков, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на командира на дивизиона противоминни кораби, дислоциран във Военноморска база Бургас – капитан I ранг Павлин Щерев.

снимка: navy.mod.bg
c