Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Днес е Денят на спестовността

Днес е Световният ден на спестовността. Той се отбелязва от 1924 година насам, когато в Милано, Италия е основан и Световният институт на спестовните банки. Институтът периодично провежда и световни конгреси на спестовните банки, в които участва и Банка ДСК.

Този ден е посветен не само спестяването на пари, както е според замисъла на създателите му, но и спестяване в широкия смисъл на думата – да се спести време, усилия, грижливо отношение към вещите и други подобни неща.

През 1989 г. Международният ден на спестовността е официално записан в директива на Организацията на обединените нации. Днес денят е позабравен, вероятно защото съвпада с Хелоуин.

Идеята на Международния ден на спестовността е по целия свят на 31 октомври всички банки да са отворени, за да могат хората да внасят спестяванията си в своите сметки.

Спестяването е доход, който не е изхарчен или това е начин за отложено потребление. Методите за спестяване включват заделяне на парите настрана, например, депозитна сметка, пенсионна сметка, инвестиционен фонд, или като парични средства. Спестяването също така включва намаляване на повтарящитe се разходи.

Спестяването е важна част от управлението на личните финанси. Няма значение защо спестявате – дали защото имате някаква цел, която искате да постигнете след време или просто ей така, за всеки случай. Все пак допълнителните средства никога не са излишни. Колкото по-скоро организирате бюджета си и започнете да отделяте „бели пари за черни дни“, толкова по-добре за вас.

Затова е хубаво да се стремим да заделяме, макар и по малко средства, независимо от ситуацията. Има много неща, които можем да направим и реално да започнем да спестяваме.

c