Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Директорът на МБАЛ Добрич: Няма да спрем действието на болницата

Изпълнение на исканото от медицинските специалисти увеличение на възнагражденията с 93%, съобразно отрасловия КТД, би означавало трайна финансова несъстоятелност на болницата

 „Няма да спрем действието на болницата. Тя е единствена за целия регион и има отделения, които са единствени за региона, като реанимация, неонатология, съдебна медицина, педиатрия, хемодиализа, кръвен център, които ги няма в нито една друга болница в региона. Затова абсолютно недопустимо е да преустановяваме дейност в такива отделения заради стачни действия на няколко човека“, коментира пред Про Нюз Добрич изпълнителният директор на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков. Той припомни, че миналата седмица бяха изслушани двете страни за минимални условия на работа в условията на стачни действия. Сега се очаква решенията на Арбитражната комисия към Министерството на труда и социалната политика.

„Това, което се постигна с новия КТД е максимално възможния вариант, който болницата може да си позволи към настоящия момент. Всяко друго увеличение би довело до трайна финансова нестабилност на болницата. Няма друга болница в момента с такова увеличение. Но, ако си позволим да направим увеличение над 40%, няма работодател, независимо колко е печелившо дружеството, който да успее да се справи с това“, коментира директорът. По думите му изпълнение на искането на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) за увеличение на възнагражденията с 93%, съобразно отрасловия КТД, би означавало трайна финансова несъстоятелност на болницата.

„Надявам се да не се стигне до фалит. При тези финансови постъпления, при тези клинични пътеки, това е възможността“, каза д-р Георги Желязков. Той припомни, че с 25% са увеличени клиничните пътеки и това веднага беше отразено, като от 1 август заплатите бяха увеличени с 25%.

„Седнахме на масата на преговорите, договорихме увеличение още 15 % за лекари и 12% за медицински сестри т.е. увеличението е между 37 и 40%. Това е абсолютният таван, ако искаме болницата да съществува. Защото, ако увеличим заплатите повече, ще постигнем едни страхотни финансови резултати на хартия, но няма да има кой откъде да ги дава. Не бива да се забравя, че финансирането на системата е такова, че то изисква тези пари да бъдат изработени. Хората в града прогресивно намаляват. Това означава да разболеем хората, за да осигуряваме постъпления. Аз като работодател искам да ги давам. Няма работодател, който да не иска да ги даде. Въпросът е откъде ще дойдат“, добави той.

Трябва да е ясно, че системата на финансиране в здравеопазването е такава, че тези пари първо трябва да бъдат изработени, преди да бъдат давани, подчерта той. 

Стачни действия ще има и Арбитражната комисия ще определи условията, при които ще се осъществяват те,  така че да продължат да работят отделения като ОАИЛ, педиатрично, АГ отделение, Кръвен център. Болницата трябва да работи така, че тези, които искат да стачкуват, да го направят, като гражданите да бъдат адекватно лекувани. „Желанието на стачния комитет да затворят болницата на 70% и да работи едва на 30%. Хората боледуват и по никакъв начин не можем да си позволим да преустановяваме дейност, защото те имат нужда от болница. Чувам предложения за транспортиране на пациенти в друга болница. В коя – във Варна? Ние не сме София с 57 болници, а сме Добрич с една болница за цялата област“, каза директорът на МБАЛ Добрич. И добави: „Нека да е ясно – няма да позволя такива абсурди да се случат в нашата болница. Защото това вреди на цялото общество. Не можем да си позволим да намалим обема на болницата три пъти – нещо, което дори по време на ковид не направихме“.

c