Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Медицинските сестри и санитарки в МБАЛ-Добрич са категорични за ефективна стачка

Днес се очаква Арбитражната комисия да излезе с решение каква да е формата на ефективния протест на медицинските специалисти

Очаква се днес Арбитражната комисия  на Министерството на труда и социалната политика да излезе с решение за ефективната стачка на медицинските сестри и санитари в МБАЛ-Добрич.

Във вторник и сряда миналата седмица бяха двете й заседания. „Имаме разногласия с работодателя по отношение на минималните дейности, които ние предлагаме, и които той не желае да намали“, коментира пред Про Нюз Добрич Мая Илиева – председател на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС). И добави „Считаме, че Арбитражната комисия ще вземе правилното решение. Интересното в случая е, че докато водехме преговорите се оказа, че работодателят разполага с достатъчно средства, за да си позволи да плаща допълнително на колеги, които ще се наложи да извика по време на ефективна стачка за пациенти по спешност, тъй като има звена, които на 100% ще стачкуват. Ние се питаме защо стигнахме дотук, при положение, че той има възможността да увеличи заплатите на хората и изобщо нямаше да се стига до това тежко положение в момента“.

Мая Илиева е категорична, че медицинските специалисти и санитарите на 100% ще стачкуват в отделението по неонатология, АГ отделение, Кръвен център, в Патоанатомия и Рентгеново отделение - на 90%, в Отделението по анестезия и интензивно лечение, Клинична лаборатория – 70%. Ще протестират голям процент от работещите във възлови звена, посочи тя.

„Това, което твърди работодателят, че в момента пред болницата протестират 10-12 % от целия работещ персонал се оказват над 50% от медицинските специалисти и санитарите. Така че, на практика тази болница няма да може да функционира. Единствено по спешност и за неотложна помощ и то при условията, които реши Арбитражната комисия“, коментира Илиева.  

Арбитражната комисия е дала възможност докато излезе с решение страните да се споразумеят помежду си. „Казаха, че това е най-добрата стъпка. Ние сме готови да се споразумеем и да се откажем от ефективните стачни действия само тогава, когато работодателят изпълни първото наше най-основно искане – да се постигнат минималните нива на отрасловото КТД на основните заплати. Защото реално това е гарантираният доход на хората. Много интересно защо не е склонен на това, след като две трети от заплатата се дава като бонус, добавки, ДМС и т.н. Т.е. парите ги има. И това се прави с няколко основни цели: за да може извънредният труд да се плаща по-малко, за да може пенсионерите да получават по-малко клас прослужено време, за да могат да зависят от субективното мнение кой ще получи бонус, кой няма. И всъщност тези хора да работят постоянно и непрекъснато, независимо че няма достатъчно кадри в болницата и повечето колеги работят на договор и половина, платени дежурства и т.н. Това се прави умишлено в почти всички болници, в които има липса на кадри, а такива са 90%“, заяви лидерът на СБМС.

Тя посочи, че искането на Стачния комитет е по време на стачката да няма планов прием на пациенти. И това е нужно, да да се запазят животът и здравето на пациентите.

„Ние сме готови да се върнем на масата на преговорите, ако директорът е склонен да изпълни основното ни искане. Имаме и други искания, с които сме готови да направим компромиси, но със заплащането – не. Искаме да бъде гарантиран този минимум, тъй като другите добавки са с непостоянен характер. И с увеличаване на сметките за ток, газ и т.н. директорът може да отнеме тези придобивки на хората, за да плати някоя сметка на търговското дружество. Така че, за да бъдат защитени хората реално, те трябва да получат една гарантирана добра заплата, с която да покриват своите нужди“, заяви още синдикалният лидер.

c