Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Венета Ненкова от Добрич инициира форум за стандартите за изучаване на български

Практико-приложната конференция „Българските училища в чужбина – лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд за деца и младежи“ се проведе в Италия. Неин инициатор и организатор бе Венета Ненкова от Добрич, създателка на българското неделно училище (БНУ) “Асен и Илия Пейкови“ в Рим.

Фокусът на форума бе върху това как да се преосмислят моделите и политиките за изучаване на български език и литература зад граница и да се предложат нови учебни стандарти, програми и методики за обучение на децата, които посещават българските неделни училища в чужбина.  

Във форума участваха над 80 представители на училища в Европа и САЩ. В рамките на конференцията в Рим ще се проведат две кръгли маси с участието на представители от Министерството на образованието и науката, Пловдивския университет, Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, „Каритас” – България, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и други. Във форума участват и лектори по български език в чуждестранни висши училища и български университети.

Акцент по време на дискусиите ще са изготвянето на стандарти по българския език за деца и младежи, родени и израсли в чужбина.

Друга тема е мотивацията на семейства от български произход за включване на децата им в изучаване на български език, литература, история и география в неделните ни училища, както и работата с деца със специфични образователни изисквания и с деца, необхванати в училищната мрежа. Негово Превъзходителство посланикът на България в Рим Тодор Стоянов посочи, че неделните училища са най-българският символ зад граница, който обединява всички българи. Той благодари на МОН за подкрепата за училищата в чужбина, които запалват пламъчето на любовта към българския език и култура.

Директорът на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН Наталия Михалевска поднесе приветствие от името на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов към участниците в конференцията, която според него ще доведе до надграждане на позициите на българистиката зад граница във всичките й актуални направления. За държавата ни е важно да се запази езикът и е хубаво, че вече се говори за това как да се променят програмите и да се преподава, заяви г-жа Михалевска.

В рамките на конференцията в Неапол ще се проведе творческа работилница за ползите от четенето и литературно четене за учениците от БНУ „Родолюбие“ с поетесата Петя Кокудева в Центъра за усъвършенстване на преподаватели към университета „Ориентале“.

Снимки Иванка Искрева и Росица Байрактарски

c