Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова, БСП: БСП не е против влизането в Еврозоната, но искаме анализ

Сегашният бюджет не върши работа на българските граждани за 2023 г., тъй като кризите се задълбочават

„В съвсем краткото време, в което работи парламентът, коалиция “БСП за България“ внесе шест много важни законопроекта. В по-голямата си част те са свързани със социалния пакет, с минималната работна заплата, която искаме от следващата година да бъде 850 лв., обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което да следва минималната работна заплата, информират от БСП. Еднократната помощ за учениците да не бъде само за деца от първи клас, а да обхваща децата и от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. Също така безплатни учебници до 12-и клас и увеличаване на еднократната помощ за раждане на второ и трето дете.“ Това заяви депутатът от БСП Мая Димитрова в ефира на Евроком и уточни, че всички тези мерки не могат да се реализират, ако няма нов бюджет за 2023 г.

В предаването “Делници“ тя припомни, че по инициатива на левицата в парламента се проведе изслушване на финансовия министър. “За наше голямо учудване разбрахме от нея, че макар да се говореше за три разработени варианта на проектобюджети, Министерството на финансите смята да внесе в Народното събрание закон, който да удължи бюджета за 2022 г. Това доказва, че този бюджет не е бил лош, колкото и да се твърди обратното, но той не върши работа на българските граждани за 2023 г., тъй като кризите продължават да се задълбочават. Единствено МС може да внася проектобюджет и независимо, че в момента действа служебно правителство, то трябва да изпълнява задълженията си“, категоричен е социалистът.

Изслушването на ръководството на БНБ, също по наша инициатива, искахме да бъде чуто не само от народните представители, но и от българските граждани. За съжаление част от депутатите гласуваха против предложението ни да има пряко излъчване по БНТ и БНР. Ние искахме да бъдем убедени, че България има готовност да влезе в Еврозоната. Трябваше да бъде представен сравнителен анализ, за съжаление такъв нямаше. Бяхме свидетели на една лекция, от която нямахме нужда. Управителят на БНБ не отговаря на нито един от въпросите ни, а самото изслушване се оказа безпредметно“, обясни още депутатът от БСП.

“Корнелия Нинова заяви, че ние не сме против влизането в Еврозоната, но искаме да има анализ и да знаем какви биха били ползите за България. Явно на някои хора не им е удобно да ни представят такъв доклад“, посочи тя.

Освен социалния пакет, от левицата са внесли и промени в Изборния кодекс, с които искат хората да имат право да избират дали да гласуват с хартия или с машина. „Имаме внесен и закон за изменение и допълнение в Закона за опазване на околната среда, който касае кладенците. Срокът за подаване на заявления за регистрация на водоземните съоръжения е 28 ноември тази година, затова предлагаме той да бъде удължен до 2025 г.“, каза още социалистът.

„От “Продължаваме промяната“ явно са разбрали, че ние сме надежден коалиционен партньор“, заяви Мая Димитрова и допълни, че ако левицата бъде поканена на разговори с втория мандат, ще откликнат. По отношение на първия мандат БСП има решение на Националния си съвет и няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. За експертен кабинет мнението на левицата е, че политическата партия трябва да носи отговорност за работата на правителството, а не депутатите да се крият зад експертите. „Държавата и хората имат нужда от редовно правителство, тъй като сме свидетели, че когато има служебно правителство, държавата е в застой“, заяви на финала Мая Димитрова.

c