Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Добрич се включи в националната кампания за борба с инсулта, ДКЦ 1 грейна в лилаво

Община Добрич се включи в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“, съобщи в профила си във фейсбук кметът Йордан Йорданов.  Акцент в кампанията на национално равнище е осветяването на обществени сгради в лилав цвят – цветът на борбата с инсулта. В Добрич бе оцветена в лилаво сградата на ДКЦ 1.

Световният ден за борба с инсулта се отбелязва днес под егидата на Световната организация за инсулт (WSO), съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България. На територията на 300 общини в България, кампанията преминава под патронажа на кмета.  Тази година кампанията се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на общините в България и много представители на българския бизнес. 

Във фокуса на общественото внимание Асоциацията за инсулт и афазия, чрез кампанията поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия за да бъде спасен или предпазен от инвалидизация още един от нас.

Проучвания и статистика:

·      Съгласно данните на Министерството на здравеопазването, в България се регистрират годишно ≈ 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000, завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт, с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28000. При 10 % от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. 

· От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения (афазия), като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. 

· Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. 

· Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с честота от 2 до 13 случая на 100 000 деца

· Прогноза за България за периода 2015-2035: 

Брой инсулти: +14% 

Брой хора, живеещи с последиците от инсулт: +3%

Брой смъртни случаи: +25%

·      Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди COVID-19.

c