Водещи новини - дясно Култура Общество

29 октомври – Ден на бесарабските българи

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. На този ден се отдава дължимото на бесарабските българи за развитието на България. Денят се отбелязва за пръв път през 1938 година. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, осветен на 29 октомври 1838 година, след около пет годишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 г.

Празникът се отбелязва основно сред българите в Украйна и Молдова. Дружество Родолюбие и Центърът на бесарабските българи в България организират чествания в София.

Бесарабски българи са българите, живеещи в областта Бесарабия, намираща се между реките Днестър (Одеска област) и Прут, разделена между днешна Молдова, днешна Украйна и днешна Румъния.

Общият брой на бесарабските българи в Република Молдова и Република Украйна по официални данни е около 230 000 души.

Според преброяването от октомври 2005 г. в Молдова живеят 65 072 души, но в този брой не са включени българите в Приднестровието. Тяхната най-голяма концентрация е в южните части на Молдова – предимно в Тараклийски район (28 500 д. или 66%), но също така и в други райони (Кагулски, Леовски, Кантемирски), както и в Гагаузия. В Гагаузия живеят близо 8 000 българи – малко над 5% от населението.

В украинската част на Бесарабия българите са по-многобройни – над 140 000 души. Те преобладават в Болградския район.

Българското етническо присъствие в Бесарабия датира от ранното Средновековие. Начало на значително българско присъствие в този район обаче е поставено в края на 18 и началото на 19 век. Така по време на Руско-турската война от 1768 – 1774 година, особено при оттеглянето на руските войски, няколко хиляди българи се изселват във Влашко, Молдова и Украйна.[1] Българско население се преселва в Бесарабия по време на кърджалийството в Османската империя.