Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети Нестор Солунски

На 27 октомври църквата почита паметта на Св. Нестор Солунски - раннохристиянски мъченик, пострадал в 306 година в Солун заедно с Димитър Солунски. Св. Нестор е почитан като светец от православната и римокатолическата църква.

В изобилните източници за мъченичеството на Свети Димитър Нестор е описан като снажен, красив младеж с едва набола брада, ученик на Свети Димитър. След като император Максимиан затворил Свети Димитър, устроил зрелище, в което огромният вандалски войн Лий се борил с насилствено довлечени християни и ги нанизвал на подиум с обърнати нагоре копия.

Нестор отишъл при Димитър в тъмницата, разказал му колко много християни е убил Лий през този ден и го помолил да се застъпи пред Господ за него, тъй като ще излезе срещу Лий. Нестор излиза на арената за борба и нанизва Лий на копията, като възхвалява Христос. Максимиан в гнева си заповядва Нестор да бъде обезглавен с меч, а Димитър промушен с копия.

В Солун е издигнат храм, посветен на Свети Нестор, разположен на юг от катедралата „Свети Димитър“, между улиците „Агиос Димитриос“ и „Олимпос“. На мястото на църквата след превземането на Солун от османците е издигната Фетие джамия.

27 октомври в много краища на България се нарича Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене). Според една от легендите именно, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий, оттам изскочили за първи път мишките.

Именици днес са хората с име Нестор.

c