Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Международен шахматен фестивал ще се проведе в събота в Шабла

На 29 октомври, събота, в Зеления образователен център ще се проведе дванадесетото издание на традиционния международен шахматен фестивал „Шабла 2022“.  Фестивалът започва в 13:00 часа, а техническата конференция и официалното откриване са от 12,30 ч. Домакин на събитието е Зелен образователен център. Организатор на турнира е ШК „Хармония 25“ със съдействието на Фиде Академия „Булчес“ и Община Шабла.

Към момента заявка за участие са подали 30 състезатели от Шабла, Каварна, Балчик, Добрич, Тервел, Варна, Белослав, Силистра, Бургас, София и Румъния. Състезанието ще се проведе в 8 или 9 кръга по т.н. Швейцарска система и по правилата на ускорения шах.
През миналата година турнирът бе отменен броени дни преди началото, заради наложените от държавата забрани и ограничения във връзка с Ковид епидемията. Първото издание на Фестивала е през 1994 година на Къмпинг „Добруджа“, а второто през 2001-а отново там, припомнят от общинската администрация.

Традицията е възстановена през 2012 година, когато домакин е Зеленият център и до 2020-а се провеждат девет поредни турнира на различни места – в бившия МИЦ, Спортната зала и Тюленово. През годините форматът, продължителността и съпътстващите събития на Фестивала са били различни, в търсене на най-удачната формула.

Турнирът се утвърди като едно от най-значимите спортни събития в календара на Общината. Входът за зрители е свободен при спазване на пълна тишина и изключени мобилни телефони.

За повече информация: 0885/132468 или harmonia_25@abv.bg – Деян Димитров.

c