Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Завещанията и предбрачните договори стават все по-популярни, твърди нотариус

Завещанията и предбрачните договори стават все по-популярни сред българите, каза    Диана Бейлерян, председател на Регионалната нотариална колегия във Варна, в която членуват нотариусите, освен от крайморския град, и от Добрич, Силистра, Разград, Търговище и Шумен.

Напоследък завещания правят и по-млади хора, допълни Бейлерян. По думите ѝ обяснението е, че животът е твърде динамичен и те предпочитат да гарантират справедливо разпределение на имуществото си между наследниците.

Освен предбрачните договори, става все по-популярна и разпоредбата за брачните договори, каза още Бейлерян. Тя допълни, че този тип споразумения между съпрузи уточняват имуществените им отношения.

Българинът става все по-грамотен правно, бе мнението на нотариуса. Според нея мнозина вече не се доверяват на интернет, съседите или познатите си, а при нужда търсят компетентни съвети от юристи. Обществото ни се развива и хората си дават сметка, че е най-добре да се търси експертна помощ, каза Бейлерян.

В рамките на инициативата на Регионалната нотариална колегия “Открити нотариални дни” гражданите от област Добрич имаха възможност да получат безплатни консултации. Инициативата бе посветена на Европейския ден на правосъдието, чиято цел е да научат хората повече за правото и неговите процедури. 

Младите имат интерес към професията, защото тя предлага разнообразие, различни казуси в областта на гражданското право, каза още Бейлерян. Според нея българските нотариуси са изцяло в крак с развитието на обществените отношения и юридическите норми, прилагат и европейското законодателство. 

Източник: БТА

c