Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Учени, музейни работници и галеристи обменят добри практики в Двореца в Балчик

Жени Михайлова: Трябва да се създаде Фонд за опазване паметниците на културата при кризи

Националната среща „Добри практики“ – „Музеят днес – предизвикателствата на пандемията и нови перспективи за развитие“ започна в Културен център Двореца. Форумът, който събра в Балчик учени, музейни работници и галеристи, се провежда за 16-и път и за първи път от три години насам.

В рамките на три дни ще бъдат изнесени доклади и ще се проведат дискусии за предизвикателствата на Ковид-пандемията и отражението й върху работата на музеите, закрила на културните ценности, ролята на държавата за опазване на културната наследство, подходи за привличане на публика в условия на криза.

Конференцията се провежда с подкрепата на Министерството на културата и на Община Балчик. Участниците бяха приветствани от кмета на Балчик Николай Ангелов, който им пожела ползотворна работа.

Директорът на ДКИ-КЦ „Двореца“ Жени Михайлова представи архитектурно-парковия комплекс, като изтъкна, че през 2024 година ще се навършат 100 години от създаването му. Тя посочи, че на територията на Двореца се намират 50 сгради, от които 15 единични паметници на културата от национално значение, като има над 120 идентифицирани движими културни ценности, които се намират на открито.

„Надявам се на тази среща да научим повече за това как при тази криза трябва да опазваме историческата памет и културно наследство. През последните години имаме пандемия, война и държавата трябва да има план „Б“, с който да опазваме културното наследство. Убедена съм, че в края на срещата ще имаме общи решения, които да бъдат предложени на политиците, на Министерството на културата, на други ведомства. Имам идеята да се създаде Фонд за опазване паметниците на културата при кризи. В много държави в света има такива фондове и те са неприкосновени. Трябва да има някаква защита и за културата“, изтъкна Михайлова.

Доклади по време на срещата ще изнесат учени от СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС, НИМ, Министерство на отбраната, представители на Регионални исторически музеи на музеите и др. 

c