Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Прокурор от Добрич: Закриването на спецпрокуратурата върна ало измамите

Завръщането на ало измамите е следствие от закриването на спецпрокуратурата, коментира пред Про Нюз Добрич говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев.

След тригодишно отсъствие случаите на телефонни измами в областта зачести през последните седмици. При един от последните случаи двама мъже бяха задържани за измама на 80-годишна жена от Добрич след подаден сигнал от служител на банков клон за това, че тя иска да изтегли сумата от 16 хиляди лева. Единият от задържаните е таксиметров шофьор, който е бил изпратен да получи и транспортира парите до румънския град Констанца.

„Няма промяна на концепцията на измамите. И в предходни случаи назад във времето сме установявали, че парите са носени в Румъния. Просто имаме завръщане на този тип деяния“, коментира Илиев.

По думите му те бяха изкоренени, благодарение на съвместната работа на Специализирана прокуратура и ГДБОП, които преди няколко години проведоха мащабни акции и заловиха основните престъпни групи, които се занимаваха с това – целите села и всички кланове.

„Сега резултатът от тази законодателна промяна е налице – активизират се тези групи и виждаме първото последствие от тази лоша според нас промяна. Те отново са на свобода. За голямо съжаление вече тяхното установяване и задържане ще са много по-трудни, защото спецпрокуратурата и ГДБОП разполагаха   с  необходимия ресурс, за да се справят. В продължение на 3 години не бяхме чували за този вид престъпления. Сега окрилени от тази законодателна промяна отново се връщат“, посочи прокурорът.

Той увери, че обвинението няма да спре да се бори срещу телефонните измами, но тези институции разполагаха с по-големи механизми.

Сега телефонните измами отново са насочени към възрастни хора, а в интернет атаките са към самотни жени на средна възраст.

„Това са дела от правна сложност, те имат и международен характер. Нужен е много голям ресурс от хора, дори и като специализирана подготовка, които да се занимават с тях. Първо и Второ районно управление на полицията в Добрич се занимават с всичко, което се случва в областта. Докато Специализирана прокуратура и ГД БОП имаха по-голяма концентрация на ресурс, повече хора, които можеха да отделят време, да разнищят цялата схема, да набавят цялата нужна информация. Комплексно е. Не че ние няма да се занимаваме. Но това е лошо законодателно решение и занапред ще става ясно все повече – както по отношение на организираните престъпни групи, така и по отношение на корупционните схеми“, подчерта Даниел Илиев.

"Това е негативна последица от закриването на спецправосъдието, за което алармирахме толкова дълго време. За съжаление моят опит и интуиция подсказват, че ще има още такива случаи“, каза още той.

c