Водещи новини - дясно Култура Общество

На юбилейна вечер Елка Няголова и приятели даряват с поезия и музика за душата в Добрич

В деня на народните будители (1 ноември) Елка Няголова, празнуваща през настоящата година своя житейски юбилей, ще подари на цените в Добрич подбрана поезия, в съчетание с приятен музикален фон.

Срещата с публиката ще е на 1 ноември от 17.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, където поетесата, нейни колеги и приятели ще представят „Парапет за душата“ – най-новата книга на Елка Няголова.

Организатори на събитието са Община град Добрич, Съюзът на българските писатели, Издателство „Български писател“ и Сдружение на писателите – Добрич.

Във вечерта ще участва и Надя Попова – поетеса, главен редактор на в. „Словото днес“.

Срещата с изкуството ще е с вход свободен.

Елка Няголова е родена през 1952 г. в Добрич. Завършва с отличие Първа гимназия „Св.св.Кирил и Методий” в родния си град, а след това – славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, София. Работи три години в окръжния в. „Добруджанска трибуна”, а после – дълги години в централния периодичен печат в София. Печата в литературни издания от 18-годишна възраст. Стихове и разкази пише от ученически години. Публикува във всички престижни издания за литература и култура у нас. От ранна възраст първа я представя пред публика именитата добруджанка Дора Габе, а сред поръчителите при кандидатстването ѝ в Съюза на българските писатели е Елисавета Багряна.

Паралелно с творческия ѝ път в България се осъществява и влизането ѝ в голямата руска литература. В Русия първи я превеждат и печатат в.„Литературная газета” и сп. „Юность”. Множество творчески приятелства (сред тях на Андрей Дементиев, Лариса Василаева и Евгений Евтушенко) предопределят по-нататъшния ѝ път, свързан с процесите в тази славянска литература.

Днес (освен в България) печата и в изданията в много страни: Гърция, Великобритания, Франция, Русия, Украйна, Словакия, Полша, Сърбия, Латвия, Румъния, Германия и др.

продължава на стр. 2