Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Мярка за закрила и за братчето на детето, което в Добрич оставиха да спи на стълби

Дирекция „Социално подпомагане“(ДСП) в Добрич е предприела мярка за закрила и  спрямо братчето на 14-годишното момиче, чиито осиновители оставяха да спи на стълбите пред блока, когато закъснява. Това съобщиха от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) по повод запитването ни за двете деца.

Както Про Нюз Добрич вече писа, социалните служби изведоха от дома на осиновителите й 14-годишна девойка от Добрич. За момичето от Добрич, което родителите оставили през нощта навън пред блока, защото е закъсняло, разказа преди време в социалната мрежа девойка, станала свидетел на случката.

В отговор на наше запитване за предприетите мерки за закрила на 14-годишното момиче от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършиха проверка по случая. От там съобщиха, че ДАЗД работи по случая след подаден сигнал на 12.08.2022г. от гражданка на гр. Добрич. По информация от Дирекция „Социално подпомагане“(ДСП) – Добрич, която е орган по закрила на детето на местно ниво, за детето е предприета мярка за закрила, с цел гарантиране на неговите права и интереси. От дирекцията увериха, че случаят ще бъде проследена от страна на ДАЗД.

Сега става ясно, че за другото дете в семейството също е предприета мярка за закрила, с цел корекция на поведението му.  

Според наши източници момчето е било установено  без придружител, което е  нарушение на Закона за закрила на детето. Той предвижда на родител, настойник, попечител или друго лице, което полага грижи за дете, в тези случаи да се налага глоба или имуществена санкция от 300 до 500 лв., а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 500 до 1000 лв.

Снимката е илюстративна

c