Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

МРРБ даде надежда, че буните в залива Болата ще бъдат ремонтирани

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството е образувана преписка за отнемане правото на управление от МОСВ върху буните на залива Болата. След окомплектоване на преписката съгласно изискванията на Закона за държавната собственост (ЗДС) и Правилника за неговото прилагане и след извършване на необходимите проверки, ще бъде предприета процедура за отнемане правото на управление върху имотите и предоставянето им за управление, в съответствие с предназначението им, на съответните ведомства или юридически лица на бюджетна издръжка. Това се казва в отговор на МРРБ на сигнал на сдружение „За туризма на Калиакра“.

След приключване на процедурата по отнемане правото на управление върху имотите и предоставянето им по надлежния ред, същите ще бъдат управлявани в съответствие с предназначението им и за нуждите, за които са предоставени, с грижата на добър стопанин за своя сметка и на своя отговорност, съгласно Закона за държавната собственост, уверяват от МРРБ.

От Сдружение “За туризма на Калиакра” сезираха държавните институции с настояване за основен ремонт на брегоукрепителните – брегозащитни съоръжения в залива Болата. Според председателя му Стелиан Томов след извършените законодателни и административни промени през изминалия месец, благодарение на многогодишните усилия на сдружението и подкрепени от представителите на „Зелено движение“ в  държавната власт, към момента ремонтът на тези буни е напълно допустим и съответстващ на новите режими по опазване, ползване и управление в тази защитена местност.

Припомняме, че с брой 47-ми на Държавен вестник бе обнародван приетият от 47-мото Народно събрание  Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми ЗИДЗГМО. Чрез негови заключителни разпоредби на основание Закона за защитените територии, заповедта от 2018 г. на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват Калиакра и на защитена местност Степите се вписа в Закона за защитените територии. Със заповедта, която влезе в сила въз основа на законовата промяна, се намали площта на резерват Калиакра, като се изключиха имоти, представляващи пясъчна ивица в местността Болата, път, брегоукрепителни съоръжения и асфалтов паркинг на нос Калиакра, които не отговарят за критериите за защитена територия – категория резерват.

От дълго време Стелиан Томов алармира, че местността залив Болата е заплашена от унищожение, защото буните са в окаяно състояние и всяка зима претърпяват допълнителни щети от морските бури, поради това, че не са ремонтирани от десетилетия. При тяхното разрушаване морската вода ще залее плажната ивица, дюните и влажната зона, но и не само. Това създава сериозна опасност и за вододайната зона, от която черпят вода за питейни нужди жителите на селата Българево, Свети Никола и комплекс Русалка. При заливане ще трябва да се търсят варианти за пречистване на водите или за осигуряване на алтернативно водоснабдяване на населените места. При продължаващо бездействие от страна на държавата, има риск от унищожаване на местността и съответните икономически и екологични загуби, пропуснати ползи и опасност от социални проблеми, съчетани със задълбочаване на демографската криза и обстановка в района.

c