Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Димчо Митков от Добрич: Зъботехникът и строителят носят на хората усмивка

В Деня на Св. Димитър и Ден на строителя ви срещаме с младия строител-декоратор и бъдещ стоматолог, именникът Димчо Митков от Добрич

Димчо Митков е на 29 години от Добрич, от 13-годишен помага на баща си в строителството. Заедно със съпругата си изпълняват креативни проекти. Тя рисува, а той прави декоративни мазилки. В тандем с баща си пък изпълняват строителни проекти от начало до край. Димчо има дъщеричка на 1 година. Учи "Зъботехника" в Медицински университет - Варна.

В деня, в който имате имен ден, а и професионален празник, разкажете ни как един млад човек избира да се занимава със строителство.

Интересът ми към строителството е наследен от моя баща Петър Митков, който от малък ме “запали” по своя занаят. От най-ранна детска възраст в ръцете ми винаги имаше мистрии, валяци и шпакли. Така още 13-годишен се захванах, пробвах се и ми хареса. Разбрах, че ми се отдава и започнах да правя това. Така  до ден-днешен се занимавам с шпакловка, боядисване, декоративна мазилка, реконструкции, гипсокартон и т.н.

Следвате ли стриктно принципите и стандартите в строителството или като млад човек се стремите да внасяте и новости?

Едно от големите предимства на нас младите е, че сме възпитани в ерата на дигиталния прогрес. Пред нас се развиват технологиите. От ранна възраст имаме достъп до интернет и компютри. Постоянно се уча и то не само от старите и опитни майстори, но и от споделения опит на млади и иновативни колеги, участвам във форуми и обменяме идеи. Освен това, достъпът на един млад и учещ се човек до последните тенденции в строителството е улеснен, има множество професионални електронни издания за иновации и идеи.

Съветите на старите майстори обаче са неизменна част от пътя на младия строител и човек трудно би влязъл в занаята, без да има до кого да се допитва.

Имате професия, но решихте да завършите дентална медицина. Какво Ви привлече към това?

Реших да съчетая две неща, които от малък обичам – усмивките и биологията. Когато завършвах средното си образование в Добрич, избрах да се явя на матура по биология, след това записах да уча "Зъботехника".

Красивата усмивка е бяла и симетрична. Нарушенията в нея често носят доста по-сериозни от чисто здравословните последствия. Усмивката влияе на самочувствието и психиката на хората. Не е добре човек да я прикрива, а понякога това се налага. Затова избрах да уча за зъботехник, за да виждам повече усмихнати хора.

Намирате ли връзка между зъботехниката и строителството?

Има нещо, което обединява тези две начинания – и при двете клиентът си тръгва с широка усмивка.

Разбира се, като дейност и двете изискват знания и внимание към детайла. Професионализмът е важен. И двете неща трябва да се правят устойчиво, а красотата е в основата на добрия резултат.

Как съчетавате тези две професии?

Засега съм наблегнал на строителството и ученето, а след като се квалифицирам ще намаля едното за сметка на другото, но определено и двете са ми страст и ще се занимавам с тях.

Екипът на Про Нюз Добрич честити празника на всички строители иименници днес!

Преслав НЕЙЧЕВ

c