Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

10 млади специализанти по десет различни специалности привлече болницата в Добрич

10 млади специализанти по десет различни специалности ще започнат работа в нашата болница, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков.

Те са по специалностите ортопедия, хирургия, акушерство и гинекология, гастроентерология, нефрология, ревматология, медицинска онкология, кожни болести, образна диагностика и педиатрия.

Специализанти спасяват болницата в Добрич в условията на корона кризата

За последните две години в болницата в Добрич са привлечени общо 25 специализанти, каза още д-р Желязков.

По думите на началника на отделението по неврохирургия д-р Диян Хинков МБАЛ-Добрич е една от областните болници, които привличат най-много специализанти. В отделението, което той ръководи, вече трета година работи 26-годишната специализантка Ростислава  Петрова. Тя е единствената жена в хирургичните специалности, като ортопедия, хирургия и неврохирургия. Привличат я и предизвикателствата на Спешното отделение.

За първи път от създаването й жена лекар работи в неврохирургията в Добрич

Само преди дни по повод Деня на българския лекар – 19 октомври, Районната колегия на Българския лекарски съюз отличи д-р Дани Атанасов с наградата “Ти си нашето бъдеще”. 28-годишният лекар е специализант в отделението по акушерство и гинекология в МБАЛ-Добрич от 2019 г.  

В отделението по онкология работи д-р Ерсин Исмаил, който бе един от двамата пълни отличници на Медицинския университет във Варна от випуск 2020 г., завършил със „Златен Хипократ“.  

Някои от младите медици, избрали да специализират в МБАЛ-Добрич са от Варна, други от Балчик, има и от града.

Младият д-р Дани Атанасов избра болницата в Добрич, за да дарява щастие

В началото на специализацията си повечето от тях работят на пълен щат в Спешно отделение и на половин щат в отделенията, в които са зачислени. Много от тях вече са назначени в отделенията, но дават дежурства и в Спешното, обясни д-р Хинков.

Голямата част от новозавършилите лекари продължават специализацията си в МБАЛ-Добрич, като една част от тях остават и като лекари. Други предпочитат, след като вземат специалност,  да продължат кариерата си в чужбина или в големи болници у нас, добави още той.

c