Водещи новини Общество

След 12:29:01 ч. от Добрич ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение 

Третото за тази година затъмнение ще се наблюдава от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия. От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед днес, 25 октомври.

Специално за Про Нюз Добрич Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра “Астрономия” при СУ “Св. Климент Охридски”посочи, че за Добрич затъмнението ще започне в 12:29:01 ч. Най-голямо закриване на слънчевия диск – 39.7% от площта му ще се наблюдава в 13:41:58 ч. (максимална фаза 0.506).  По време на максималната фаза Слънцето ще бъде на височина 33° над южния хоризонт. Продължителност на явлението за Добрич: 2 часа, 25 минути и 03 секунди. Краят на затъмнението ще настъпи в: 14:54:03 ч.

Това затъмнение се случва преди Луната да премине през низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 4.2 дни преди лунният перигей. 

Нужно е да отправим традиционните в такива случаи предупреждения за защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина! Поставяйте подходящи слънчев филтри пред очите си и пред обективите на използваните от вас оптични прибори!