Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Родената в Добрич Ферихан е командир на най-големите самолети във флота на Турция

 Първата жена пилот на Боинг 777 в турските авиолинии е Ферихан Ъшък, която е родена в Добрич през 1979 год. Когато става на 10 годинки родителите й се преселват в Турция, Истанбул.  Започва да лети само на 24 години. Днес е сред 44-те жени, командири на големи презокеански самолети, сред 252-те жени, които работят в турските авиокомпании.

 Родената в Добрич Ферихан, е командир на едни от най-големите самолети във флота на Turkish Airlines - авиокомпанията с най-много редовни дестинации в света. Тя живее в Истанбул и лети по целия свят, вдъхновявайки младите момичета да не поставят граници на мечтите си. За сбъдването на мечтата й да стане пилот разказва филм по идея и с реализация на Нахиде Дениз, ексклузивно за Авиошоу на „България он еър“.

Ферихан Ъшък е родена в Добрич и едва 10-годишна заминава за Турция. Днес тя е сред най-опитните 44 жени пилоти и капитани измежду 252 жени, които пилотират по цял свят самолетите на Turkish Airlines – националния превозвач на Турция.

Тя управлява един от най-големите самолети Airbus А330, лети по презокеански полети, отговорна е за стотици животи, излита и приземява самолети с над 300 пасажери на борда, превозва товари до 240 тона.

Уникалната й съдба преминава от насилствената смяна на имената на турците в България по време на възродителния процес и прогонването й като дете, заедно с родителите й, от родния Добрич през 1989 г.

Споделя, че да лети е съкровената й мечта от детството в Добрич.

В Турция, след като завършила училище се явила на изпитите за висшето училище по гражданска авиация, сега академия по аеронавтика и космически науки към университета Анадолу в Ескишехир. След поредица от изпити приели само десет души, сред които тя единствена жена.

Така че, щом аз, която мечтаех да стана пилот, успях, защото не се отказах от мечтата си, значи всеки може, споделя Ферихан.

Първият й полет е когато е на 24 години, лети от Анталия за Страсбург. Вълнувала се, че сбъдва мечтата си. Дори не си спомня как е минал целият полет. Сторило й се, че всичко е станало много бързо. Когато кацнали, си казала „Ами аз съм приземила самолета. Бях ошашавена и много щастлива, развълнувана от полета. Няма да го забравя“.

Сега управлява  самолет  Airbus А330, който е с максимално тегло при излитане – 233-242 тона, има и карго вариант. Веднъж преброили пътниците на един средно дълъг маршрут. Били 315 души, сред които и бебета.

Отговорността е голяма. Има напрегнати, уморителни, стресови ситуации, защото турските авиолинии летят до всички точки на света. Трудности създават най-вече метеорологичните условия.

Ферихан става сензация в Турция през 2018 година, когато заедно със своя колежка, стават първия женски екипаж, който извършва първия полет на дълги разстояния – от Истанбул до Сиатъл и обратно. Тогава турските вестници пишат хвалебствия и цяла Турция научава за момичето пилот от Добрич. Ферихан била втори пилот. Летели до Чикаго в продължение на 11 часа. Направили два часа престой и след още четири часа полет кацнали в Сиатъл, връща лентата назад тя. Там приели първия самолет Боинг 777, произведен за турската авиокомпания. Връщането било великолепно, защото с новата машина връщането продължило 11 часа. Ферихан била включена в екипажа в качеството на най-опитен втори пилот във флота по това време и приземила успешно самолета. „В избора на екипажа нямаше значение дали са мъже или жени. Всичко зависеше от знанията и подготовката, уменията, да се справяш успешно в компанията“, обяснява тя. Казва, че в компанията не се прави разлика дали си жена или мъж.

Най-дългият й полет е бил 14 часа с Боинг 777 от Истанбул до Лос Анджелис. От небето се влюбила в Сараево, а другите й любими градове са Варна, Лондон и Истанбул. По идея на служителите от Turkish Airlines е създадено дружество на летящите към добротата. По време на полет те доставят помощи в различни страни.

„С униформата хората ме намират за много строга и сериозна. Но когато я сваля, аз съм си същата. Обикновено се обличам семпло“, споделя капитан Ъшък. Предпочита естествеността и удобството. При всяка възможност посещава родителите си и с тях прекарва голяма част от свободното си време.

Домът им в Добрич бил недалеч от военното летище и самолетите минавали над блока им. Изглежда от тогава имаше отношение към самолетите. Но едва след като завърши средното си образование споделила, че иска да стане пилот, спомня си баща й Хасан Ъшък.

По традиция всяка година семейството се връща в родния Добрич. Въпреки горчилката от прогонването през 1989 година и преживените трудности, те не забравят България, откъдето са корените им. Всеки път се радват и вълнуват, когато отново се разхождат по познатите улици и оживяват незабравими спомени.

„Всяка година се връщаме в България. Обичаме България, защото там сме родени“, споделя майката на Ферихан  Бедрие Ъшък.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=WtssmQtekZo&fbclid=IwAR263d4JKo_fIbdDwKS7AndsV_vDaCukkBHjN1zXxy-LQnkcVa3kAybIxc8
c