Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С премиера Държавен куклен театър "Дора Габе" отбеляза своя 60-годишен юбилей

Режисьорът Теди Москов бе гост на честването на театъра, в който е работил в края на 80-те години на миналия век

60 години от обявяването на Кукления театър в Добрич за държавен и 70 години куклено изкуство в града бяха отбелязани с премиера тази вечер.

„Желая здраве на целия творчески колектив, за да осъществяват всяко творческо предизвикателство, с награда много сбъднати детски мечти и усмивки“, пожела кметът Йордан Йорданов, който награди театъра за юбилея му.

На сцената в премиерния спектакъл „Къде сте гори тилилейски“ с автори Леонард Капон и Стефан Москов, под режисурата на Капон изяви почти цялата трупа на театъра. В ролите се превъплъщават актьорите Мила Боянова, Теодора Желева, Мира Демирева, Росен Радев, Иван Иванов и Валентин Иванов.

На годишнината бяха поканени актьори, свързали творческия си път и прекарали дълги години на сцената на кукления театър.

Основан като професионален театър на 1 януари 1963 година. Има реализирани над 120 постановки. От сцената му са започнали своя път творци като Стефан (Теди) Москов. Участвал е в международни фестивали и турнета и е носител на много награди. Театърът е изнасял представления в Русия, Хърватска, Мексико, Германия, Швейцария, Италия, Унгария, Австрия, Испания и Афганистан.

През месец февруари в далечната 1952 година актьори от драматичния театър в Добрич подготвят първото куклено представление – „Червената шапчица“. Главната роля е поверена на Руска Цекова – художествен ръководител на Самодейният куклен театър в град Добрич. С първите стъпки на кукленото изкуство са свързани имената на Радил Радилов и Николай Новаков.

На 1 януари 1963 година с постановление на Министерски съвет, кукления театър е одържавен и става филиал на драматичния. С постановление от 1 април 1981 година кукленият театър става самостоятелен институт.

За 60-годишната дейност на театъра са създадени над 200 постановки, изнесени са около 12 400 представления пред около 1 209 000 зрители. Над 150 постановки са представени в чужбина, при участия във фестивали и турнета – в Словакия, Югославия, Мексико, Афганистан, Швейцария, Италия, Германия, Унгария, Австрия, Испания и многократно в Турция. Театърът е спечелил множество награди от участия във фестивали.

c