Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На 24 октомври отбелязваме Световния ден за борба с детския паралич

24 октомври е Световният ден за борба с полиомиелита (детски паралич). На тази дата  се отбелязват дългогодишните усилия на кампания, подета от Ротари Интернешънъл за борба с коварната болест, която успява да спаси близо 3 млрд. деца.

Полиомиелитът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в сивото вещество на гръбначния мозък, вяли парализи (намалена мускулна сила и тонус, и липсващи рефлекси), тежко протичане и висока смъртност.

Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст. Наблюдава се широко разпространено и продължително заразоносителство, което благоприятства масовото разпространение на болестта.

Заболяването се предава основно по чревен път, но е възможен и въздушно-капков.

Значително разпространение на полиомиелита се наблюдава в началото на 20 век. През 1950-те години е наблюдавана и Първата полиомиелитна пандемия. Най-сериозно е положението в град Копенхаген, където през 1952 г. заболяват 2722 деца. С въвеждането на активната имунизация на населението в световен мащаб, заболеваемостта от полиомиелит спада рязко. През 1988 г. Световната здравна асамблея приема Програма за ликвидиране на полиомиелита в света. Така заболяването ще бъде второто след вариолата, което е ликвидирано в световен мащаб.

Изкореняването на заболяването протича през няколко етапа, при което някои региони се освобождават от полиомиелита. Така например през 1994 г. Южна и Северна Америка са обявени за свободни от полиомиелита. През 2000 г. полиомиелитът е официално ликвидиран в 36 страни от западната част на тихоокеанския район, включително Китай и Австралия. Европа е обявена за свободна от полиомиелит през 2002 г. Между 2003 и 2005 г. в 25 държави, в които полиомиелитът е бил изличен, той отново се появява сред неваксинирано население.

През 2012 г. полиомиелитът остава ендемично заболяване само в три страни – Нигерия, Пакистан и Афганистан, като обикновено понякога напуска пределите на страната и заразява хора в съседни държави. Така например, независимо от това, че вече десетина години заболяването е ликвидирано от Китай, през септември 2011 г. в граничен с Пакистан район е установен същият щам на вируса, като върлуващия в Пакистан. От януари 2011 г. в Индия не е регистриран случай на полиомиелит. Така година по-късно през февруари 2012 г. Индия отпада от списъка на ендемичните страни. Ако в рамките на две години не бъде регистриран нов случай страната ще бъде обявена за свободна от заболяването.

В България най-висока заболеваемост е регистрирана през 1947 г. След въвеждането на масова имунизация през 1959 г., заболеваемостта рязко спада. През 1991 г. е наблюдаван епидемиологичен взрив, с 46 заболели, като засегнатите са били неимунизирани или непълно имунизирани деца.

c