Водещи новини - дясно Култура Общество

Изложба с български везбени мотиви се открива в ЕК „Стария Добрич“

„Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ е наречена изложбата, която ще бъде открита на 31 октомври в 16.00 часа в ЕК „Стария Добрич. Изложбата е организирана от НЧ „Български искрици 2016“ и Регионалния исторически музей.

Уникалната експозиция е резултат от организирания от добричкото читалище първи рода си международен конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“. В рамките на конкурса се получени над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България, от българските общности зад граница – Бесарабия (Украйна и Молдова), Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия.

Целта на инициативата е да се възстанови зашивът (платното с мотиви) като начин за съхранение на старинните везбени български мотиви и да се създаде възможно най-пълен каталог на запазеното до днес уникално богатство от шевици от различни места на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница.

Идеята на организаторите е пътуващата изложба да премине през всички етнографски области, от които са изпратени старинните образци на български везбени реликви. След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и с. Липен колекцията с отличените шевици ще бъде представена и в Добрич.

Специален гост-изпълнител по време на откриването е Елица Тодорова Трио.