Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Илияна Йотова в Албена: За новия държавен бюджет ще се чуе гласът на общините

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе официален гост на тържествената сесия, посветена на 140-тата годишнина от утвърждаването на Закона за общините и градското управление. „От всички точки на Българи вие сте гласът на България и той трябва да бъде чут от всички останали институции, от онези, които вземат решения“, заяви тя в своето слово. Вицепрезидентът подчерта, че присъствието й на форума на НСОРБ е израз на дълбоко уважение и респект на президентската институция към работата на местната власт.

„Време е за нова обществена и институционална дискусия за местната власт и местното самоуправление. Необходими са и смели политически решения, подчерта Йотова. Дано да имаме просветен парламент и хора, които да подемат тази дискусия заедно с вас, допълни тя. Според нея обаче разговорът трябва да е по същество и да се стигне до конкретни решения, за да получат общините по-голяма самостоятелност и реална финансова децентрализация. Йотова увери, че президентската институция ще продължи да подкрепя усилията на местната власт за повече самостоятелност и пътят към нея следва да минава през повече партньорство, а не през конфронтация.

Пред кметовете на общини от цялата страна, председатели на общински съвети и експерти от общините Йотова говори за необходимостта от цялостно преосмисляне на разбирането за местно самоуправление.

Вицепрезидентът поздрави Националното сдружение на общините, че през годините винаги твърдо е отстоявало своята независимост и не е допуснало да се превърне в „присъдружно на която и да е било власт“.

Предстои ви много трудна година, включително избори за местна власт, каза в обръщението си Вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея местните управи и гражданите са изправени пред много предизвикателства, кризи и непредвидимост.   Вицепрезидентът увери, че в преговорите за следващия държавен бюджет, министърът на финансите ще се вслуша в гласа на общините.

c