Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Одобриха допълнителна помощ за ремонт на войнишките паметници в община Добричка

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г.. Предвидените средства са за ремонт, възстановяване и довършване на военни паметници, съобщават от Правителствената пресслужба.

Общият размер на финансовия ресурс е 300 000 лв., който ще бъде разпределен между над 40 български общини, сред които и Добричка. Подпомагане получават още:

  • Аврен, Аксаково, Антон, Априлци, Белоградчик, Болярово, Брезово, Ветово, Видин, Враца, Вълчедръм, Гулянци, Гурково, Две могили, Девня, Елена, Земен, Ихтиман, Казанлък, Камено, Каспичан, Минерални бани, Момчилград, Никопол, Нови пазар, Правец, Родопи, Роман, Самоков, Септември, Сливен, Смолян, Средец, Стралджа, Суворово, Тунджа, Тутракан, Търговище, Ценово, Чирпан и др.

Допълнителните трансфери се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2022 г.

Съгласно Закона за военните паметници, те са публична общинска собственост с изключение на паметниците, определени от министъра на отбраната, съгласувано с министъра на културата за публична държавна собственост. Задължение на държавата и общините е да полагат грижи за военните паметници на територията на страната и в чужбина, а органите на изпълнителната власт и органите на местното самоуправление са длъжни да опазват предоставените им военни паметници.

В изпълнение на разпоредбите на закона ежегодно десетки общини изпращат до Областните комисии „Военни паметници“ и до Министерството на отбраната своите предложения за ремонт и възстановяване на военни паметници в лошо състояние, както и за изграждане на нови. След разглеждане на многобройните предложения от компетентната дирекция в Министерството на отбраната бе изготвен списък по общини с военни паметници, които се нуждаят от ремонт и възстановяване и са свързани с отбелязването на 110 години от Балканските войни през 2022-2023 г.

На територията на страната са изградени над 1800 български военни паметника в над 1300 населени места. Към тях не се отнасят чуждестранните военни паметници, както и паметниците на борците за Освобождение на България от турско робство и паметниците на участниците в антифашистката съпротива. Съществуващият в момента Национален регистър на военните паметници е създаден от Министерството на отбраната в периода 2004-2007 г. В него се съдържат данни за 1515 военни паметници на територията на всички области на страната.

c