Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Стачкуващите медици: Новият КТД в МБАЛ Добрич е незаконен!

Стачкуващите медицински специалисти в МБАЛ Добрич смятат, че подписаното вчера споразумение за Колективен трудов договор в болницата е направено в разрез със закона.

„Защо се подписва КТД само с една синдикална организация в нарушение на закона, когато на територията на болницата има три?“, пита председателят на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС) Мая Илиева. Припомняме, че медицинските сестри, лаборанти и санитари провеждат едночасови предупредителни стачни действия и днес протестират за по-високи заплати за осми ден.

Вчера директорът на болницата д-р Георги Желязков и председателят на КТ „Подкрепа“ в МБАЛ д-р Любомир Божков обявиха, че е подписано споразумение за нов КТД.

В МБАЛ Добрич подписаха нов КТД – за 40% ръст на заплатите

Стачкуващите питат колко души представлява д-р Божков от КТ Подкрепа в МБАЛ Добрич (б.р. журналистите не получиха отговор на този въпрос вчера).

„Ние, останалите два синдиката  - СБМС и АРК (б.р. които напуснаха преговорите за КТД), продължаваме със стачните действия и стоим твърдо зад исканията на стачкуващите. Време е да се произнесе и Министерство на здравеопазването, като принципал на болницата. Законът повелява КТД да бъде сключен с всички синдикални организации на територията на болницата, а не само с една. Естествено, по отношение на незаконно сключеното КТД, ще си потърсим правата“, заяви Илиева.

Тя посочи, че от СБМС са уведомили директора при напускането на преговорите, че след разрешаването на спора със заплатите ще седнат отново на масата.  

По повод изявлението на ръководството, че с КТД се постига ръст на основните заплати с между 37 и 40%, Илиева изтъкна, че те не са се съгласили с това увеличение, защото то е доста по-ниско от предвиденото в националния отраслов КТД. Тя посочи примери с болниците в Девин, Разлог и Карлово, където основните заплати на медиците са повишени според отрасловия КТД.

Д-р Желязков: Няма да позволя нарушаване на нормалната работа на МБАЛ-Добрич

Илиева съобщи, че в понеделник – 24 октомври, ще бъде обявена арбитражната комисия от МТСП, която ще реши какви да бъдат минималните дейности в болницата по време на ефективната стачка, която синдикатът готви. СБМС са дали предложение да се преустанови плановият прием, да се намали легловият фонд, да се работи само по спешност и неотложност, да се запази единствено легловият фонд в детското отделение.

Едночасовите предупредителни стачни действия в болницата продължават.

c