Водещи новини - дясно Култура Общество

Славеят на Добруджа Калинка Вълчева с юбилеен концерт в Добрич

80 години житейски път и 60 години творческа дейност – честване на Калинка Вълчева, ще се състои днес в Добрич. Началото на концерта, посветен на голямата народна певица, е в 18.00 ч. в концертната зала на Младежки център – Добрич.

В юбилейното събитие ще вземат участие Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен худ. ръководител Стоян Господинов, „Гласът на България“ Петя Панева, Даниел Спасов, Милен Иванов и Румяна Николова.

Организатори на честването са Община град Добрич и ПФА „Добруджа“.

Вчера Калинка Вълчева, която е родена в тервелското село Сърнец, изнесе юбилеен концерт в НЧ „Димитър Дончев – Доктора-1893” в Тервел. Припомняме, че по инициатива на Община Тервел през месеците септември и октомври бяха организирани юбилейни чествания по повод двойния празник на певицата, наречена от своите почитатели „Славеят на Добруджа“.  

В Историческия музей в добруджанския град беше открита изложбата, която представя жизнения и творческия път на Калинка Вълчева.

Вълчева бе солистка в Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио. В продължение на 23 години е солистка на хор „Мистерията на българските гласове“. Има записи на повече от 150 добруджански песни за Радио „София“, както и за Радио „Варна“, Радио „Стара Загора“ и Радио „Шумен“. Носител е на множество международни награди и отличия, сред които златен медал на Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в София и първа награда на Международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 г.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.