Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Подготвят каталог и карта на занаятите и приложните изкуства в област Добрич

Каталог и карта на занаятите и приложните изкуства в област Добрич ще бъдат изготвени по проекта „Фестивал на занаятите в АЕМО „Стария Добрич“, който изпълнява Фондация “Добруджа – история, традиции, култура”, с партньорството на Община Добрич чрез Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност.

Основната част от проекта бе фестивалът на занаятите, който се проведе на 30 септември в комплекса.

Вече е готов онлайн вариантът на каталога, а по-късно той ще излезе и на хартиен носител. В него са включени 49 занаятчии и приложници. По проекта предварително е било направено проучване, за да се събере актуална база данни за занаятчии, в това число самобитни творци на приложните и изобразителните изкуства в област Добрич. От Фондацията изпратили писма до общините, до Художествената галерия и Регионалния исторически музей с молба да им предоставят информация за занаятчии. Обърнали се и към Националната занаятчийска камара.

„Надявахме се да получим налична база данни, която да обновим. Оказа се, че институциите не разполагат с такива данни, с изключение на Художествената галерия, която има актуален списък с творци“, посочи Даниела Тодорова, ръководител на проекта.

За участие в изявите на проекта били поканени и занаятчиите в Стария Добрич, а в Тервел е проведена среща с местни занаятчии и самобитни творци.

По време на проучването са проведени над 100 разговора с творци в различни области, но фокусът е бил предимно към художествените занаяти. За включване в каталога са били одобрени 49 занаятчии и приложници, които отговарят на определени условия – имат документ за упражняване на занаята или приложното изкуство или са самобитни творци с дългогодишен опит. Включени са и три семейства, в които има занаятчии от три поколения.

Картата още е в процес на разработка. Тя ще указва къде в област Добрич има ателиета на занаятчии.

c