Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Бивш ученик дойде от Кипър за урок по барманство в Добрич

Бившият възпитаник на професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич Кудрет Мехмед изнесе урок по барманство пред учениците й. Той е завършил преди 13 години с отличие. Днес е бар супервайзор в петзвезден хотел AMAVI, Кипър.

С огромен интерес, ученици от 9, 10 и 11 клас изслушаха историите на напитки, разбраха за новите тенденции в барманството, наблюдаваха техники за приготвяне на различни коктейли. В бара, който управлява Кудрет, всички коктейли са специално направени с домашно приготвени съставки и се сервират в различни чаши. Използват се методи като отлежаване в барел и инфузиране, аеро-прес. Най-новото в барманството е „Zero waste„ /нулеви отпадъци/ т.е. влагане на всички части от плодове, зеленчуци и подправки в коктейлите под формата на дехидратирани декорации, смлени на прах съставки и др.

Кудрет сподели за нелекия път, който е изминал от Добрич до Кипър, изпълнен с мечти, вяра в себе си и много, много работа. Изключително вдъхновяващ и мотивиращ урок предаде той на младите си последователи, споделиха от гимназията. И му благодариха за това, че дава на всички учители смисъл и надежда да продължават делото си.

c