Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В МБАЛ Добрич подписаха нов КТД - за 40% ръст на заплатите

Днес е подписан Колективният трудов договор в МБАЛ Добрич. Припомняме, че в преговорите за нов КТД в болницата остана само КТ „Подкрепа“, след напускането на Синдиката на българските медицински специалисти и Автономна работническа конфедерация. На 14 октомври СБМС обяви предупредителни стачни действия с искане основните заплати да достигнат нивата на отрасловия КТД, подписан на национално ниво (1500 лв. основна заплата за медицинските специалисти).

С КТД се определят основните заплати на медиците, отпуските и допълнителните ставки, които те получават.

„Икономическата ситуация в страната не е никак лека. Аз напълно разбирам колегите в желанието им за стачни действия, разбирам исканията им. Аз самият съм бил стачник, на тяхна страна. Но ние не можем да постигнем всичко, което те желаят. Въпреки това направихме компромисен вариант, съгласно финансовото състояние на МБАЛ Добрич“, заяви пред журналисти д-р Георги Желязков, изп. директор на МБАЛ Добрич.

Той представи изходните нива на основните заплати преди 1 август т.г., като посочи, че с новия КТД се постига увеличение между 37 и 40%.

·         Лекари - от 1025 лв. на 1430 лв.

·         Лекари специализанти – от 930 лв. на 1310 лв.

·         Специалисти здравни грижи – от 820 лв. на 1125 лв.

·         Санитари – от 710 лв. на 920 лв.

Новите стойности на средните брутни заплати след подписването на КТД, без извънредния труд, изглеждат така:

·         Лекари -  3100 лв.

·         Лекари специализанти – 2300 лв.

·         Специалисти здравни грижи – 2000 лв.

·         Санитари – 1100 лв.

Д-р Желязков припомни, че от 1 август възнагражденията бяха вдигнати с 25% с увеличението на клиничните пътеки. „Синдикатите не бяха съгласни с процента, но за съжаление изходното ниво не е никак високо, въпреки че 25% не са малко. Много е трудно за едно дружество да направи такова увеличение. Въпреки това достигнахме до решението да пренасочим една немалка сума от допълнителните възнаграждения и да ги влеем в потока на основните заплати. Да, това не са стойностите по отрасловия КТД, но това са възможностите на една областна болница. Смея да твърдя, че това са параметри, които не много болници са успели да постигнат“, посочи д-р Желязков.

Д-р Любомир Божков, председател на структурата на КТ“ Подкрепа“, изтъкна, че никак не е малко да постигнеш в едно търговско дружество увеличение от 40%. „Да, доходите са все още ниски, благодарение на дългогодишното подценяване на цените на клиничните пътеки, които не са променяни реално от много години. А това е източникът на нашите приходи“, каза той.

По думите му по предварителни изчисления, за да се достигнат нивата на браншовия КТД, трябва ежемесечно в МБАЛ Добрич да се вливат около 300-350 хиляди лева приходи, а болницата няма откъде да получи такива средства.

„Цифрите сочат, че ако трябваше да се достигнат отрасловите стойности, увеличението би трябвало да бъде не 40%, а 93%. Няма фирма, дружество, което да увеличи заплащането на своите служители с 93% и това да няма трайни финансови последствия. Ако цените на клиничните пътеки бяха адекватни, европейски – да, но в момента не можем да си го позволим. Така рискуваме стабилността на болницата. Това е риск, който аз няма да поема, а и никой колега не би го поел“, заяви д-р Желязков.

В следващите две седмици всички работещи ще бъдат запознати с подписания нов КТД. Беше подчертано, че към него при желание могат да се присъединят и останалите синдикални организации.

c