Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Правят цялостно саниране за 1,8 милиона лева в Спортното училище и Общежитието в Добрич

Целта е сградата на Спортното да се превърне в сграда с близко до нулево потребление на енергия

Сградата на Спортното училище „Г. С. Раковски“ и ученическото общежитие в Добрич ще бъде ремонтирана по проект на Община Добрич „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в община Добрич“. Проектът ще се осъществи с безвъзмездна финансова помощ от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Стойността на проекта е 1 811 823 лева. Той ще се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Pirin Holding AS, със седалище в Осло. Предвижда се подобряване на енергийните характеристики на сградата и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление с въвеждане на възобновяеми източници на енергия.

Става въпрос за изграждане на климатична система вода-въздух, чрез която драстично ще се намали потреблението на енергия.

Проектът предвижда цялостно саниране с въвеждане на енергоспестяващи мерки, като ще се направи външна изолация, ще се подмени дограмата, ще се изолират топлинно покривът и подът. Ще се въведе и система за управление и мониторинг на топлоподаването.

В сградата се помещава и Центърът за професионално и личностно развитие. В нея има 23 учебни стаи, три читални, стаи за обслужващия персонал, столова, три спортни зали и съблекални, складове, лекарски кабинет. Общежитието разполага със 176 стаи.

Срокът за приключване на дейностите е 30 октомври 2023 година. Кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви, че всички процедури ще бъдат проведени в най-кратки срокове, така че строителството да започне възможно най-бързо.

„Ученическото общежитие е в окаяно състояние и няма как да очакваме там да се привличат ученици. След ремонта това ще бъде поредната сграда, с която общината ще даде по-добри условия за учениците не само на Добрич, но и на областта“, изтъкна кметът. На срещата за представяне на проекта присъства и Франк Дейвид, представител на норвежкото дружество Pirin Holding AS, което изпълнява многобройни проекти за възобновяеми източници в Европа и Азия.

c