Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Изгубихме още един класик. На 92 години акад. Антон Дончев тихо пое към Вечността

На 92-годишна възраст почина академик Антон Дончев - един от последните културни колоси на България. Тъжната вест беше съобщена от националните телевизии, позовавайки се на близки на писателя.

Последните си земни дни Антон Дончев е прекарал в реанимацията на ВМА. От лечебното заведение заявиха, че той е починал след сърдечно боледуване.

Само преди месец, в тесен приятелски кръг, писателят отпразнува рождения си ден. “Дай боже все повече хора да изглеждат така добре на 92 г. като Антон”, каза тогава съпругата му актрисата Райна Василева и сподели, че писателят се чувствал най-добре сред природата.

Антон Дончев в роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия в Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и се заема с писане.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г. Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор), с този роман писателят става известен. Романът е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в САЩ от фондацията „Джейн и Ървинг Стоун“ за най-добър исторически роман. Романът е екранизиран (филмът „Време разделно“ е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“) през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. През месец юни 2015 г. „Време разделно“ е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“, мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.

„Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи в момента в България – българи да се изправят срещу българи, да стане наистина едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва.“

акад. Антон Дончев

По думите на Райна Василева - съпругата на Антон Дончев, близките и всички желаещи ще могат да си вземат последно "Сбогом" с Антон Дончев на 24 октомври (понеделник). От 10:00 ч. в Българска академия на науките ще се проведе събитие, посветено на академика, а в 12:00 ч. ще започне службата в софийската църква "Света София".

c