Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Спешните медици от област Добрич искат достойно заплащане и по-добри условия на труд

Работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич и филиалите в областта протестираха днес пред ЦСМП с искания за по-високи заплати, втора категория труд, по-голям размер на ваучерите и заплащането на нощния труд. Те подкрепиха националния протест на спешните медици, организиран от Синдикат „Защита“, който днес се проведе в София.

Работещите в ЦСМП в Добрич ще подкрепят националния протест на колегите си

Работещите в Спешната помощ в област Добрич са около 170 души. Калинка Димитрова е медицински фелдшер в Ген. Тошево. „И ние като пожарникарите и полицаите заслужаваме втора категория труд. Трябва да се повишат купоните от 2 лева, те са такива от много години и ние не можем да си осигурим храната за 12-часово дежурство. Заслужаваме достойно заплащане. Лекарите в спешната помощ трябва да получават основна заплата 3 500 лв., а такива със стаж и специалности – много повече. В Ген. Тошево спешните лекари са двама, а фелдшерите работят наравно с лекарите, поемат същата отговорност и риск. И затова на фелдшерите трябва да е много по-голяма заплатата, отколкото е сега – 1 500 лв. В нашето съсловие фелдшерите и медицинските специалисти след дипломиране трябва да имат стартова заплата поне 3 000 лв.“, заяви тя.

Шофьори на линейки споделиха, че е имало случаи на агресия, обиди и закани спрямо тях и медицинските лица. Случвало се е да звънят на полицията да дойде да им съдейства. Разказаха за случай в с. Смолница с фелдшер, който бил заплашен с нощ от психично болен пациент и не бил пуснат да излезе от къщата. Излязъл оттам, едва след като дошла полиция.

Шенер Исмаилов - фелдшер от ФСМП Тервел, разказа, че два пъти д-р Здравко Момчев от филиала е бил удрян от близки на нуждаещи се от спешна помощ. „Проблемите обикновено стават нощно време, с хора в нетрезво състояние. Сега вече имаме паник бутони в линейката, с които може да се сигнализира в ЦСМП и в полицията“, посочи фелдшерът.

По думите му условията на труд и битовите условия в Спешната помощ в Тервел са много лоши, помещенията са стари, не е правен ремонт от 50 години, покривът на сградата тече, мирише на мухъл, няма централно отопление.  

Д-р Мила Георгиева е на работа в ЦСМП от две години. Като млад лекар тя смята, че спешната ни помощ е под всякаква критика. В момента получава 1 900 лева. „Заплащането не отговаря на труда и рисковете, които поемаме. Стартовото лекарското заплащане трябва да е поне 3 000 лева, за да се направи тази професия по-атрактивна за младите лекари. Наистина за мен това е най-страхотната професия и аз затова съм я избрала, защото искам да помагам на хората. Тук няма обаче много млади лекари като мене“ сподели тя.

Протестът на работещите в ЦСМП в Добрич бе подкрепен от медицински специалисти от МБАЛ Добрич, които са в едночасови предупредителни стачни действия вече шести ден.

c