Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Д-р Искрен Димитров: Най-голямата ми награда е когато видя добри резултати и излекувани пациенти

Д-р Искрен Димитров – специалист „Уши, нос, гърло“, управител на Медицински център „Вива феникс“ в Добрич, ще бъде отличен със званието „Лекар на годината”. На церемония в София днес ще бъдат връчени отличията на национално ниво, присъдени от Българския лекарски съюз.  Наградите се присъждат ежегодно по повод 19 октомври - Ден на българския лекар.

Д-р Димитров има над 40 години лекарски стаж. Трудовият му път е започнал като участъков лекар в с. Крушари и с. Телериг. След това започва да работи по специалността си УНГ. Повече от 20 години е работил в МБАЛ Добрич, в отделението по УНГ. Бил е преподавател в тогавашния филиал към Медицинския университет във Варна. Преди 21 години става съосновател на Медицински център „Вива Феникс“. Д-р Димитров даде блицинтервю за Про Нюз Добрич.

Д-р Димитров, как приемате отличието „Лекар на годината“?

Това е най-високата награда която съм получавал, защото тя е признание от лекарската колегия, и респективно от пациентите.

Вярвате ли, че ще започнат да се решават проблемите в здравеопазването, които всички знаем колко са много и сложни?

Да, аз винаги съм вярвал, че стъпка по стъпка ще вървим напред и всъщност това досега се случва. Все пак медицината в България има много плюсове. Имаме много ценни, висококвалифицирани специалисти, имаме добро оборудване. Имаме достъпност, каквато в други държави едва ли могат да предложат здравните системи. Често виждаме пациенти, които идват от чужбина тук, защото там трябва да изчакат няколко месеца, докато при нас достъпът до специалисти се случва до дни.

Считате ли, че здравеопазването трябва да бъде приоритет № 1 в страната?

Със сигурност трябва да бъде един от най-важните приоритети. Защото има и други - сигурността на държавата, неприкосновеността на границите, на фона на последните събития. Доскоро без съмнение щях да кажа – да, това е най-важният приоритет. Сега ще кажа, че е един от най-важните.

Как могат да бъдат задържани в България младите медицински специалисти?

Доскоро имах убеждение, че всъщност отношението към здравните работници в България не е достатъчно добро и това е една от основните причини. Като че ли се поразубедих, когато прочетох информация, че не само в България има негативно отношение и дори агресия към медиците. Може би това е характеристика на нашето време. Разбира се, важните фактори са заплащането, условията на труд, но не мисля, че са решаващи. Освен това знаем за невъзможността за финансиране на приетите цели, като заплащане на здравни работници, медицински специалисти, санитари.

Кога се чувствате удовлетворен от работата си?

Когато видя добри резултати и излекувани пациенти - всъщност това е най-голямата ми награда.

c