Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Предлагат АЕМО „Стария Добрич“ да стане общинско предприятие

Предложение за превръщането на АЕМО „Стария Добрич“ в общинско предприятие или звено към такова ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет на Добрич на 25 октомври. Това съобщи за Про Нюз Добрич вносителят на докладната записка и общински съветник Десислава Трифонова.

Новата структура ще се занимава със стопанисването на етнографския комплекс. Ще следи за опазването на инфраструктурата, ще осъществява комуникация със занаятчиите, ще прави връзката с желаещи да организират събития на територията на „Стария Добрич“, по утвърдени от ОбС цени.

Новото дружество ще работи съвместно със създаденото наскоро Сдружение на майсторите занаятчии в комплекса. Ще бъде изработена програма, която ще се предложи през летния сезон на туристическите компании, действащи на територията на областта. Обмисля се среща с кметовете на морските общини в областта, за да може в техните туристически центрове да се поставят рекламни материали. Ще бъде изработена информационна дипляна – нещо като карта с кратко описание на всеки занаят, която ще бъде на няколко езика – български, английски, френски и вероятно румънски.

За самите концесионери в комплекса няма да се промени нищо, уверява Трифонова. В голямата си част те са изявили желание да продължат концесиите си, защото според тях така с дългосрочни договори ще имат по-голяма сигурност. Директорът на общинското предприятие пък ще следи дали се изпълняват стриктно концесионните договори.

Догодина изтичат голяма част от концесиите в „Стария Добрич“, сключвани през 2002-2003 г. Трифонова обясни, че който желае да продължи да работи в комплекса, ще има две възможности – или да сключи нова 25-годишна концесия, или да бъде наемател за 10 години по Закона за наемите.

Наемите няма да се вдигнат, заяви Десислава Трифонова. „Стария Добрич“ е комплекс със социално значение и Общината няма интерес да вдига наемите, защото така няма да се запази социалната функция. А и майсторите не изкарват милиони. Не сме обсъждали вдигане на концесионните такси“, посочи Трифонова, която е председател на временната общинска комисия, натоварена със задачата да изработи стратегия за развитието на комплекса.

Припомняме, че през последните месеци петима от концесионерите развалиха договорите си поради финансови затруднения и невъзможност да плащат таксите.

c