Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Отлага се началото на ефективната стачка в МБАЛ Добрич, викат Арбитража на МТСП

Ръководството на МБАЛ Добрич отказва преговори със стачния комитет по по условията на ефективните стачни действия  

Стачният комитет на медицинските специалисти в МБАЛ Добрич ще се обърне към Арбитражната комисия на Министерството на труда и социалната политика, за да могат да се проведат преговорите с ръководството на болницата по повод планираната ефективна стачка от 21 октомври. Това съобщи за Про Нюз Добрич Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти (СБМС), организатор на протестните действия.

Привличането на Арбитражната комисия като посредник се налага, тъй като ръководството отказало да преговаря пряко с медицинските сестри по условията на стачката. По думите на Илиева стачният комитет е направил няколко опита да се срещне с изпълнителния директор на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков, които са били неуспешни. Днес юрист на болницата е заявил пред тях, че ръководството няма да преговаря, а ще излезе с официално писмено становище.

Медицински специалисти от МБАЛ Добрич стачкуват, искат по-високи основни заплати

„Ние нямаме право да излезем на ефективна стачка, без да сме договорили условията за нея и минималните дейности в болницата – дали ще се спре плановият прием например. Това трябваше днес да уточним, но за съжаление не се получи. Затова се обръщаме към Арбитражната комисия, която в тридневен срок трябва да изпрати представители на място и да проведе преговори. До 7 дни трябва да излязат с решение от преговорите, което означава, че планираното начало на ефективната стачка този петък се отлага“, обясни Илиева.

Медицинските специалисти продължават с предупредителните стачни действия, като обмислят да увеличат времето - от един на два или три часа. Те са в едночасова стачка от минали петък.

Илиева сподели, че стачкуващите намират за неуважително отношението на д-р Желязков с отказите му да се срещне с тях, още повече че преди е заявявал, че подкрепя стачката, но  исканията трябва да бъдат насочени и към държавата.

c