Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кошмарна гледка – нерегламентирани сметища заобикалят цялото село Стожер

Поне четири огромни нерегламентирани сметища около село Стожер носят опасност от зарази, замърсяват природата и отнемат от обработваемата земя около селото

В землището на Стожер от над 30 години се развиват няколко нерегламентирани сметища. За това алармират жители на селото. Според тях съселяните им изхвърлят всичко ненужно в и около селото, като дори не щадят пространствата около собствените си дворове. Ставали са и пожари, застрашавали къщите и поминъка на хората от селото.

Проблемът придобива още по-голяма важност поради факта, че земите около Стожер са обработваеми. Собственици на ниви губят десетки декари, затрупани от инертни материали и битови отпадъци. На места сметищата надхвърлят 2 метра височина, миризмата е непоносима, особено за крайните къщи в селото, установи репортер на Про Нюз Добрич.

Решението според потърпевшите е налагане на глоби, осигуряване на регламентирани и леснодостъпни места за изхвърляне на отпадъците, като повече и по-големи контейнери и разяснителна кампания, която да обърне внимание на местните хора, които са част от замърсителите.

По думите на жителите на селото, кметството е успяло да култивира част от сметищата и са наясно, че без помощта на Община Добричка няма как да се проведат ефикасни действия. Според тях, местният кмет прави всичко по силите си, за да се справи с наличния ресурс, дори и с лични средства.

Потърсихме кмета на село Стожер Илко Митков за коментар. Той отбеляза, че проблемът е най-вече от прииждащи късно вечер камиони от неясна дестинация и жители на околните населени места, които изхвърлят отпадъци от ремонтни дейности. Органите на реда и институциите не могат да предприемат действия, без да бъдат своевременно известени и поради това кметът планира да постави камери на ключови места, за да бъдат засечени нарушителите и да бъдат предприети съответните действия, в рамките на закона.

Кметът поясни, че кметството се опитва да ограничи разпространението на сметищата с частично почистване на терени, но това става чрез избутване с налични машини, а не с извозване, защото такива са възможностите на кметство Стожер.

На 217 дка в непосредствена близост до селото се намира и регионалното депо за неопасни отпадъци "Стожер", което обслужва осемте общини от област Добрич и община Никола Козлево от област Шумен. То е с капацитет да поеме до 685 000 куб.м отпадъци за депониране. Планираният период на експлоатация е 30 години, като самото депо бе открито на 21 март 2015 година.

c