Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит имен ден на Злата, Златко, Златан, Лукан!

Днес имен ден празнуват хората, носещи имената Злата, Златка, Златина, Златинка, Златко, Златан, Златомир, Златимира, Лука, Лукан, защото на 18 октомври църквата почита двама светци – Св. Злата Мъгленска и Св. Лука.

Злата се ражда в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Има още три сестри. Още от малка си проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистота, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Умира на 18 октомври 1795 г., след като турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.

Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври.

През 2009 г., по идея на историка Пламен Павлов, св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина.

Евангелист Лука е един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Според предание апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива, главен град на гръцката област Беотия.

Свети Лука е написал третото евангелие (според реда в Новия завет), а именно Евангелието от Лука, и Деяния на апостолите.

c