Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

18 октомври – празник на художниците, парашутистите и Световен ден за мониторинг на водата

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. На днешната дата се отбелязва денят на Свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Денят на парашутиста е официален празник в България и се отбелязва също на 18 октомври. Денят на парашутиста се чества с решение на министъра на отбраната Валентин Александров от 17 март 1994 г. На тази дата през 1944 година парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия и получава бойно кръщение в битката при Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в „Алеята на парашутиста“ в България.

18 октомври, Световният ден за мониторинг на водата,  се отбелязва от 2002 г., която e обявена за Световна година на чистата вода. Оттогава през септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават ключови показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. Идеята е в този мониторинг да участва широката общественост, доброволни мониторингови групи, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации.

Световният ден за мониторинг на водата дава възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто отношение на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти, както и насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.

c