Водещи новини Политика

Албена Симеонова: Ще работим за приемане на важните за хората на Добруджа закони

Изключително доволни сме, че Демократична България Добрич има народен представител в парламента, заяви на брифинг с медиите Божидар Радев – кандидат за народен представител от обединението. „При ниска избирателна активност имаме по-висок резултат от предходните избори. Това означава, че чрез работата ни, дори тогава, когато не сме имали мандат, сме постигнали резултати и сме стигнали до хората на Добруджа“, заяви народният представител Албена Симеонова. По думите на Димитър Франгов, това отново дава възможност проблемите, поставени от гражданите на областта, да стигнат най-високо политическо ниво – в парламента чрез народния представител Албена Симеонова.

Божидар Радев

„Независимо от това колко дълго ще продължи работата на 48-ото Народно събрание,  на всяка цена ще положим усилия да се приемат законите, които са най-важни и за хората от Добруджа. За нас е изключително важно как те ще изкарат зимата, особено тези, които имат нужда от енергийни помощи“, подчерта депутатът. Според нея усилено трябва да се работи и по законите за прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост. Чрез Закона за държавния бюджет да се подпомогнат хората в нужда и да се направи всичко възможно, за да се насърчат инвестициите, каза още Албена Симеонова.

Тя припомни, че държавният бюджет се приема от Народното събрание, а не от служебното правителство. Той се генерира от предложенията на кметовете на населените места и общинските съвети, след това областният управител генерира бюджет, който се предлага на съответното министерство. Министерствата внасят в парламента и от там се оформя един национален бюджет.

„За нас е изключително важно какво ще залегне в този бюджет във връзка с решаване на проблемите на област Добрич. Защото те са много – от пътищата и ВиК инфраструктурата, през устройството на Северното Черноморие, до възнагражденията на здравните инспектори, на медицинските сестри в болницата и на работещите в агенции, които доведоха до стачки. Това са все важни неща, които трябва да се решат от парламента, независимо от това колко кратко ще бъде неговото съществуване“, каза Албена Симеонова. Тя подчерта, че Демократична България стриктно ще се следи как ще гласуват останалите народни представители от Добрич и как ще подпомогнат местните бюджети.

Албена Симеонова

По думите й  основният разговор след началото на новия парламент ще бъде по структуриране на комисиите. Самата тя е заявила желание да участва в комисиите по земеделие и по околна среда. Сигурна съм, че тази богата палитра от експерти на Демократична България, ще успее да покрие всички сектори, каза още Симеонова.

„Нашата работа като екип е максимална част от проблемите, които касаят финансиране в Добруджа, да намерят решение“, каза Димитър Франгов, кандидат за народен представител от листата на ДБ. Сред тях са пътят Кардам-Дуранкулак, международният път за Румъния, за които трябва да се направи възможното, за да се осигури финансиране от следващия бюджет. Той призова всички депутати от област Добрич да се обединят в т.нар. добруджанско лоби и да търсят решение както за тези, така и за други ключови пътни отсечки, за които общините сами не биха могли да осигурят финансиране като пътя Горун-Тюленово или крайбрежния път между нос Шабла. Франгов акцентира и на проблема с брегоукрепването, в резултат на който България губи територия.

Димитър Франгов

„Няма как да има нормално заплащане на служителите в РЗИ, НЗОК и другите бюджетни институции, без да се осигури необходимият финансов ресурс. В момента болницата също е във водовъртежа на стачка, която също е обусловена от недостатъчния финансов ресурс“, посочи друг кандидат за депутат от листата на Демократична България д-р Диян Хинков. По думите му това се дължи първо на крайно недостатъчния финансов ресурс, а след това и на несправедливото преразпределение на средствата.

Д-р Диян Хинков

В тази сложна обстановка на война и кризи да се обърне повече внимание на социалната сфера, защото преизчисленията на пенсии реално не стигнаха до всички граждани, които би трябвало да се възползват от тях, подчерта арх. Надежда Пампорова от листата на ДБ.

Арх. Надежда Пампорова