Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Връчват по БНТ1 "Кристална лира" на Славея на Добруджа Калинка Вълчева

В новото издание на "Иде нашенската музика" по БНТ1 на 22 октомври от 13.00 часа ще бъде отбелязана 80-годишнината от рождението на една от най-големите български народни певици Калинка Вълчева - глас истинска мистерия и вселена. Ще прозвучат най-красивите и песни, приятели и колеги ще разкажат спомени за творческите и години.

В студиото лично председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански ще връчи на Калинка Вълчева отличието "Кристална лира". Наградата е за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство. Учредена е през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, Калинка Вълчева вече получи специалната  награда за цялостно творчество на Съюза на музикалните и танцови дейцина "Кристално огърлие" за изключителен принос в развитието на българския музикален фолклор. 

През следващата седмица, на 20 октомври, Община Тервел кани любителите на неповторимото творчество на Калинка Вълчева на празничен концерт. Той ще се проведе  от 18,00 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“. Освен нея, на сцената ще видим носителите на специалната награда на Конкурса „С песните на Калинка Вълчева“ от последните 5 години - изпълнители, превърнали се в звезди за любителите на българската фолклорна песен: Петя Панева, Мария Стефанова, Пресияна Леонидова, Йоанна Лазарова, Донко Марков и др. В спектакъла ще вземат участие танцьорите от ДФТА „Калинка Вълчева“ и оркестърът при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, както и гост-музиканти. Водещи на проявата ще бъдат продуцентите в БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов.

c