Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Санитарките в болницата в Добрич също се включиха в предупредителната стачка

Едни от най-борбените работници, санитарите от МБАЛ Добрич, които са членове на синдикална организация Автономна работническа конфедерация (ARK) вече трети ден стачкуват заедно с медицинските цпециалисти, съобщи за Про Нюз Добрич нейният председател Мергюл Хасан.

Предупредителната стачка на медиците в болницата в Добрич бе обявена на 14 октомври и ще премине в ефективна, ако не бъдат удовлетворени исканията. Стачката бе обявена от СБМС - Синдиката на медицинските специалисти. Към нея се присъедини и секцията на АРК.

„Конфедерацията излезе от преговорите за нов КТД в МБАЛ Добрич, въпреки склонността на управата да изпълни основните искания на членуващите в нея работници. Причината - искаме да бъдат изпълнени и исканията на всички останали трудещи се. Защото победата без солидарност е загуба! Защото тези преговори са част от много по-голяма борба“, заявяват от АРК.

„Ние осъзнаваме, че достойните заплати са само повод да поведете борбата за живота на милиони хора. Борбата за това  здравеопасната система да бъде заменена от здравеопазна и човеколюбива. Борбата за това да се премахнат търговските дружества и заплатите ви да не зависят от броя болни. Борбата за това да има профилактика и все по-малко болни. Борбата за това, всеки един от нас да получава помощта и вниманието, от което се нуждае, когато минава през едни от най-трудните моменти в живота си. Защото престоите в болниците почти винаги са такива. Във време, в което всички се обявяват за спасители, вие се проявявате като такива с присъщата ви скромност, смирение и жертвоготовност.

Ако някой може да доведе тази борба до край, това сте вие“, заявяват от конфедерацията.

От там съобщават, че още няколко болници в България са в стачна готовност. И призовават за солидарност - символично и с присъствие.

c